Glittrigt och lekfullt med Pippin på Malmöoperan

2:26 min

Stephen Schwartz musikal "Pippin" från 1972 intar Malmö opera och musikteater med samma fråga som då, vad är den, meningen med livet?

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Pippin"
Musik & sångtexter: 
Stephen Schwartz
Spelperiod: Tom 21 april 2018
Plats: Malmö Opera

Det är en show i showen. Musikalen är uppbyggd som metateater. En spelledare berättar historien om Pippin, ett teatersällskap spelar upp den.

Prins Pippin försöker hitta meningen med livet. Han testar allt. Armén, politiken, erotiken – inget verkar passa honom. Han är en villrådig typ.

Kostymdesignern Camilla Thulin har fått minst ett lastbilsflak paljetter till sitt förfogande

Det är lekfullt och invecklat, ibland abstrakt – nästan som om allt utspelas i någons dröm. Malmöoperan spänner musklerna. Cirkusakrobatik och en koreografi på hoverboard sticker ut i ett flöde av glittriga shownummer. Kostymdesignern Camilla Thulin har fått minst ett lastbilsflak paljetter till sitt förfogande och scenografin, med hela orkestern och överraskande scenobjekt som snurrar fram på vridscenen, är effektfull.

Men det är också en föreställning som blir väl tablåartad och humorn, som ofta ligger i att teatergruppens skådisar ständigt bryter fjärde väggen, snackar med publiken eller diskuterar sina roller med varandra – blir efter ett tag en smula upprepande.

Pippin kom 1972. Musiken är väl inte den mest minnesvärda Stephen Schwartz skrivit (han kom ju med Wicked 30 år senare), men är funktionell och spänner mellan klassisk lite äldre showmusik och 60- och 70-talets tongångar med spår av Motown.

På scen finns gott om starka insatser. Lindy Larssons spelledare är ett sceniskt kraftverk som driver på. Oscar Pierrou Lindén som Pippin sjunger bättre än någonsin. Och föremålet för hans känslor, Katarina som görs av Åsa Fång är innerlig i sin kärleksballad.

Om man blir så mycket klokare på meningen med livet ska inte avslöjas här. Men det är en minnesvärd resa i sökandet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista