Erik J Olsson, ordförande Academic rights watch.
Erik J Olsson, ordförande Academic rights watch. Foto: Morris Wikström / Sveriges Radio

Konstfack anmäls till Justitieombudsmannen

Konstfack anmäls till Justitieombudsmannen
2:31 min

Konstfacks rektor Maria Lantz har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) av stiftelsen Academic rights watch.

Academic rights watch menar att högskolan ställt osakliga krav på politisk åskådning i en utlysning av en professorstjänst.

Det var i samband med att Konstfack utlyste en professorstjänst i visuell kommunikation som högskolan ställde krav på "dokumenterad omfattande erfarenhet av en normkreativ praktik (att genom sin praktik undersöka och synliggöra strukturella maktförhållanden)".

Erik J Olsson är ordförande i stiftelsen Academic rights watch. Han menar att annonsen diskvalificerar personer som inte håller med om behovet av att vara normkreativ i sitt konstnärsskap.

- Det finns många konservativa som inte skulle tycka att det är viktigt att kritisera rådande förhållande. Så vi tycker att det är att ställa politiska krav på den som ska få den här tjänsten.

Enligt Erik J Olsson och Academic rights watch så skulle det kunna vara rimligt att ställa krav på kunskap om normkreativa eller normkritiska teorier. Men att kräva att den sökande själv ägnat sig åt att undersöka och synliggöra strukturella maktförhållanden i sitt eget skapande är att gå ett steg för långt.

– Låt oss ta en parallell. Låt oss säga att det är en tjänst i statsvetenskap istället och du ska undervisa om marxism. Du kan ju veta vad det är och undervisa om det utan att själv vara marxist. På samma sätt kan du undervisa om normkritik utan att själv bedriva normkritisk verksamhet i ditt konstnärskap. Det vore inte fel att kräva att man kan någonting om normkritik, men enligt vår uppfattningen är det helt fel att kräva att man själv utövar normkritik och därmed ställer upp på vad normkritik är för någonting, säger Erik J Olsson.

Academic rights watch hänvisar till den akademiska friheten och skriver i sin anmälan att kravet på att själv ha sysslat med normkreativ praktik är osakligt.

Maria Lantz, rektor på Konstfack, håller inte med. Hon menar att Konstfack inom ramen för den akademiska friheten har möjlighet att sätta ihop olika utbildningsprofiler. Och i ett program som fokuserar på normkreativitet och normkritik så är det viktigt att professorn inte bara kan orientera sig i ämnet på en teoretisk nivå, utan också klarar av att omsätta teorierna i praktiken.

- Det här är svåra och avancerade saker när det kommer till att visa hur man kan göra annorlunda, och därför har vi skrivit att man genom sin praktik ska ha undersökt och synliggjort strukturella maktförhållanden, som jag tror det är formulerat, säger Maria Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".