Småbiografer drabbas hårt av höjd biomoms

8:11 min

Ett år har gått sedan momsen höjdes för biografer. Det har bland annat lett till att ett 30-tal småbiografer har fått höja sina priser för att överleva och vissa har fått stänga på grund av den höjda momsen.

Landets småbiografer har det kämpigt efter momsen för filmvisning på bio ökat från 6 till 25 procent.

SagaBio i Åmsele försökte in i det sista undvika att höja priserna, men det gick inte och från årsskiftet är det dyrare att gå på bio där. Laila Johannesson är ordörande i Åmseles Folkets hus-förening.

– Vi visste om det i god tid, men det var ju en så enorm höjning så snabbt. När vi nu utvärderat förra årets intäkter har vi bestämt att nu höja priset. Vi är vana att kämpa i motvind, men det är tråkigt att höra att många funderar på att lägga bion i graven, säger Laila Johanneson i Åmsele.  

Folkets hus och parker, föreningen där Åmseles biograf ingår tillsammans med 150 andra, rapporterar att ett trettiotal av deras minsta biografer nu har höjt sina biljettpriser mellan 10-20 kronor per biljett.

Nästan hundra mil söderut skulle de hamna i Säffle. Där har en liten privatägd biograf nu kapitulerat på grund av momshöjningen. Ulrika Skålén har drivit biografen i fem år och hon pekar ut momshöjningen som största orsaken till att hon nu lämnar över biografen till kommunen.

– Det kommer ju bli en kommunal biograf med mycket färre filmvisningar, mycket färre premiärer. Många säger att Säffle har Sveriges vackraste biograf, men nu är den på väg bort. Det är jätteledsamt, säger Ulrika Skålén.

Momsen höjs för alla biografer i Sverige, men alla höjer inte biljettpriserna. Landets största biografkedja, SF bio, har valt att inte höja priserna, men säger att den ökade momsen påverkar hur de kan utveckla driften av sina biografer i framtiden. Vissa mindre biografer är inte momspliktiga och påverkas alltså inte av höjningen, men exempelvis Folkets bios biografer i Stockholm har också fått höja priserna med 20 kronor per biljett.

Det finns ingen samlad statistik för exakt hur många biografer som valt att höja biljettpriserna, men tydligt är att representanter från SF, Folkets Bio, Riksföreningen Biograferna och Folkets hus och parker alla är överens om att bio ska räknas som kultur och därför betala samma moms som andra kulturevenemang. Det vill säga 6 procent.

Regeringen har lanserat ett utvecklingsstöd som ska kompensera för momshöjningen för de minsta biograferna. Men stödet ska delas ut i tre år och vad som händer efter det är oklart. Ulrika Skålén i Säffle är inte nöjd med utvecklingskstödet.

– Man ger med den ena handen och tar med den andra. Det är också så att Sveriges biografägarförbund i protest mot regeringen dragit in all sin statistik. Det är den som svenska filminstitutet baserar sina bidragsansökningar på. Då får ju vi inga pengar, så det är en enda jäkla soppa, säger Ulrika Skålén.

Frågan om en justering av den här momshöjningen var uppe under ett filmpolitiskt möte på Göteborgs filmfestival och kulturminister Alice Bah-Khunke sa då att det inte var aktuellt med en sådan.

Hon sade sig jobba för de mindre biograferna genom att säkerställa att  samtal förs med finansministern som i slutändan förhandlar om skatter och moms. Hon tog även upp utvecklingsstödet på 25 miljoner kronor som nämndes i inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista