RECENSION – LYRIK

Vidunderlig lyrik om samernas historia i "Ædnan"

2:48 min

Författaren Linnea Axelsson debuterade 2010 med romanen "Tvillingsmycket". Hon föddes 1980 i Porjus i, Norrbotten, men är numera bosatt i Stockholm. Nu är Linnea Axelsson aktuell med ett släktepos med titeln "Ædnan". Hanna Jedvik har läst en berättelse om svensk kolonialhistoria och tre generationer samer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Genre: Lyrik 
Författare
: Linnea Axelsson 
Titel
: Ædnan

Ber-Joná rör sig över fjället. Ser sina söner födas och följer årstidernas gång. Det är där allting börjar. I nattlägret i Gombejärvi vårvinter 1913. Därefter vecklar Linnea Axlessons släktepos långsamt ut sig över de samiska vidderna i norr. På vandringen mot sommarlägret vid den norska kusten och vidare genom tre generationer. Gränsen mot Norge stängs, svensken dämmer älven och nakna kroppar fotograferas i skolan. Allt medan de norra delarna av Sverige koloniseras och gruvor grävs.

Titeln "Ædnan" är hämtad från gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Och det är runt detta som allting kretsar i Linnea Axelssons magiska verk. Berättelsen om de två samiska familjerna spänner en båge från början av 1900 talet till våra dagar - och lyckas i destillerad form skriva fram all den sorg, frustration och tomhet som uppstår när ett folk bli fråntagen hela sin tillvaro, identitet och språk inom loppet av ett par generationer. Alltsammans skrivet på kärnfull lyrik som gifter sig med det karga och glesbefolkade landskapet.

Genom tre delar får vi följa släktens gång från det fria livet på fjället med renhjordar, till livet i lägenheten i Porjus på sent 70-tal och vidare till dagens kamp där Girjas sameby stämmer svenska staten och vinner i hovrätten. Men språket och den samiska identiteten är satt på undantag och svår att erövra för den nya generationen.

Det är vidunderligt, vackert och gripande. Både vad det gäller lyrikens klara klang och den politiska dimensionen. Även om det då och då känns lite krystat med den brutna poetiska formen, som ibland blir aningen mer som uppstyckad prosa, vinner strukturen ändå i längden. Att så avskalat och distinkt skriva fram en bit världshistoria över 762 sidor poesi med en så personlig och rörande röst är minst sagt unikt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista