Frida Österberg, Hillevi Martinpelto och Loa Falkman i föreställningen "Salieri vs Mozart".
Frida Österberg, Hillevi Martinpelto och Loa Falkman i föreställningen "Salieri vs Mozart". Foto: Markus Gårder/Folkoperan

Avundsjukan driver Folkoperans nya föreställning

Jonas Forssell: Tematiskt passar de bra ihop
5:08 min

På Folkoperan i Stockholm har två operor blivit till en i "Salieri vs Mozart". Idén till föreställningen som fokuserar på kompositören Antonio Salieris avundsjuka på Mozart kommer från tonsättaren Jonas Forssell.

– Salieri har offrat allt för Gud och för konsten för att låta sin underbara konst vara en gåva till världen. Och så kommer en liten jobbig typ som bara sätter pennan till pappret och där uppstår någonting himmelskt som han inte kan komma åt, säger Jonas Forssell.

Det handlar om avundsjuka i Folkoperan nya uppsättning "Salieri vs Mozart". Föreställningen är en sammansättning av två enaktsoperor - tragedin "Mozart och Salieri" av Nikolaj Rimskij-Korsakov och den sällan spelade komedin "Prima la musica e poi le parole" av just Antonio Salieri. 

– Tematiskt passar de bra ihop eftersom de handlar om skapandet. Från den svarta sidan i Rimskij-Korsakovs opera och från den ironiserande sidan i Salieris verk."

För Frida Österberg som spelar författaren - en roll som ursprungligen var skriven för en man - har "Salieri vs Mozart" flera bottnar.

– Folkoperans paroll är avundsjuka. För mig finns ytterligare ett lager som ligger i att vara en ung kvinna som möter en mansdominerad genikult och värld, säger Frida Österberg.

Myten om hur Salieri giftmördade Mozart på grund av avundsjuka har berättats förr - inte minst i Milos Formans oscarsbelönade film "Amadeus" från 1984. Och även om det där med giftmord med största sannolikhet just är en myt är Salieris avundsjuka lätt att identifiera sig med, menar Jonas Forssell.

– Jag känner ju igen det. Jag har försökt skriva operor i många år och så kommer andra och det bara låter bättre. Vad ska man göra? Det är klart man blir avundsjuk, men det behöver ju inte betyda att man begår mord utan man kan ju försonas med sin otillräcklighet och tycka att man levt ett ganska gott liv ändå. Det tror jag i själva verket var vad Salieri gjorde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".