Afghanistans nationella musikinstitut och dess grundare Ahmad Sarmast prisas tillsammans med rockgruppen Metallica.
1 av 3
Afghanistans nationella musikinstitut och dess grundare Ahmad Sarmast prisas tillsammans med rockgruppen Metallica. Foto: Lennart Berggren/Amy Harris
Undervisning på Afghanistan National Institutet of Music.
2 av 3
Undervisning på Afghanistan National Institutet of Music. Foto: Musadeq Sadeq.
Metallica.
3 av 3
Metallica spelar i Philadelphia 2017. Foto: Elizabeth Robertson.
POLARPRISET 2018

Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut får Polarpriset 2018

4:12 min

Polarpriset går i år till metalgruppen Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut i Kabul.

Hör Afghanistans nationella musikinstituts ledare i klippet nedan.

– Det är en ära att få ett sådant här pris, efter bara 38 år in i karriären när vi precis börjat. Det är väldigt coolt, säger Lars Ulrich om att Metallica tilldelas Polarpriset.

Metallica grundades 1981 av Lars Ulrich och James Hetfield och två år senare släppte bandet sitt debutalbum "Kill 'em all".

1986 släppte bandet albumet "Master of Puppets" där titelspåret kom att bli en av bandets mest kända låtar.

Om har ett vackert klassiskt stycke innan du gör något tungt eller snabbt så blir det tunga och snabba ännu mer kraftfullt.

I nomineringen skriver Polarprisets jury att "inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig".

1986 berättade Lars Ulrich hur viktiga kontrasterna var för bandet. Det lågmälda och det hårda i musiken berikar varandra och ger låtarna en extra kvalitet, sa Ulrich då. Han berättade också att bandet hela tiden strävar efter att undvika de lätta vägarna när de skriver sina låtar.

– Om har ett vackert klassiskt stycke innan du gör något tungt eller snabbt så blir det tunga och snabba ännu mer kraftfullt. Det är roligare än att bara ta den lätta vägen och försiktigt sluta efter den tredje refrängen. Det är så förutsägbart.

1991 släppte bandet "The black album" - en försäljningsframgång som innebar att bandet lyckades locka nya lyssnare med låtar som "Nothing else matters".

I början av 2000-talet var Metallica ett av flera band som tydligt tog strid mot piratkopiering när man stämde fildelningssajten Napster för att olovligen ha spridit bandets musik.

Några år senare släpptes lyckades Metallica göra ett avtryck inte bara i musikvärlden utan också i musikdokumentärvärlden. I dokumentären "Some kind of monster" som släpptes 2004 fick tittare tillträde till bandets interna problem - problem som bandet senare lyckades överkomma.

Vår devis är att vårt bästa album fortfarande ligger framför oss.

Idag turnerar Metallica världen runt och fortsätter att spela in nya skivor. För även om bandet spelat ihop i 38 år, så lever de efter devisen att deras bästa album fortfarande ännu inte är inspelat.

– Vår devis är att vårt bästa album fortfarande ligger framför oss. Det är det som får oss att fortsätta, säger Lars Ulrich.

Jag ville skapa en musikutbildning för alla barn, oavsett kön, etnicitet, sociala förhållanden eller religion.

Årets andra pristagare, Afghanistans nationella musikinstitut i Kabul och dess ledare Dr Ahmad Sarmast, startades 2010 med stöd av Världsbanken, och undervisar ungdomar i både klassisk västerländsk och traditionell afghansk musik.

Hälften av platserna på Afghanistans nationella musikinstitut är vikta för flickor och för dem från fattiga familjer och ett flertal före detta gatubarn går nu på institutet.

– Jag ville skapa en musikutbildning för alla barn, oavsett kön, etnicitet, sociala förhållanden eller religion, berättade Dr Ahmad Sarmast för Sverige Radio för ett år sedan.

Tre år efter att institutet grundades turnerade eleverna i USA, och har sedan dess anordnat turnéer både i regionen och i Europa.

Samtidigt har institutet lyckats etablera ett ganska aktivt konsertliv i Afghanistan, berättade grundaren Dr Sarmast för Sveriges Radio.

– Det går inte att skapa fred och stabilitet utan att investera i utbildning, kultur, konst och musik, sa Ahmad Sarmast.

Enligt Polarprisjuryn ska priset ses som ett erkännande för hur organisationen använt musikens kraft till att förändra unga människors liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista