Filmens regissör Erik Poppe tillsammans med några av de unga skådespelarna i filmen som presenterades vid en presskoferens i Oslo i dag.
1 av 3
Filmens regissör Erik Poppe tillsammans med några av de unga skådespelarna i filmen som presenterades vid en presskoferens i Oslo i dag. Foto: Jens Möller/SR
Ingrid Endrerud överlevde terrorattentatet på Utøya och har nu varit konsult åt teamet bakom filmen "Utøya 22. juli."
2 av 3
Ingrid Endrerud överlevde terrorattentatet på Utøya och har nu varit konsult åt teamet bakom filmen "Utøya 22. juli." Foto: Jens Möller/SR
Mani Hussaini ordförande i AUF, det norska Arbeiderpartiets ungdomsorganisation.
3 av 3
Mani Hussaini ordförande i AUF, det norska Arbeiderpartiets ungdomsorganisation. Foto: Jens Möller/SR

Delade meningar i Norge inför premiären av filmen om Utøya

Jens Möller: Ungdomarnas dödspanik drämmer till rakt i magen
2:03 min

Den norska långfilmen "Utøya 22. juli," om terrorattentatet 2011, har världspremiär på måndag vid filmfestivalen i Berlin.

Regissören Erik Poppe anser att det norska terrortraumat för mycket har kommit att handla om Breivik, polisen och strider kring minnesmärken. Nu vill han rikta fokus på det som hände med de unga socialdemokraterna på Utøya.

– Vi har mist kontakten lite med det som hände, säger han. Nu vill jag väcka det kollektiva minnet om vad som hände den dagen och vilka som faktiskt var offren.

De flesta som dödades på Utøya var medlemmar i det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF, vars ordförande Mani Hussaini säger så här om filmen.

– Film är kanske det mest brutala sättet att berätta historien om 22 juli på. Jag vet att det är många som ser på det här med fasa, och som inte vill se filmen. Men det är också många som vill se den.

Meningarna går isär bland de som överlevde Breiviks terror och bland anhöriga till de mördade. De har kunnat gå på slutna förhandsvisningar av regissören Erik Poppes film "Utøya 22. juli". Där får vi följa den fiktiva karaktären Kaja. Hennes försök att undkomma Breiviks massaker bygger på flera verkliga personers upplevelser på Utøya. Större delen av filmen är inspelad i en enda lång tagning där publiken får uppleva terrorn i realtid.

Då 18-åriga Ingrid Endrerud överlevde terrorn 2011. Nu har hon agerat konsult åt filmteamet för att filmen ska bli så verklighetstrogen som möjligt.

– Vi har jobbat med allt från ljudbilden. Alltså, diskuterat hur lät egentligen skotten? Det är en märklig sak att vara expert på, skrattar Ingrid Endrerud.

Hon har även hjälpt de unga amatörskådespelarna med kroppsspråket och hur det var att, som Ingrid, försöka gömma sig undan döden i en klippskreva.

– Hur ska man sitta? Vad tänkte jag när jag satt där? Att ge dem något som de kan spela på. För det är nog väldigt svårt att sätta sig in i vilken sorts tankar man egentligen har i huvudet då. Det är det vi har hjälpt till med.

22 juli-terrorn är fortsatt ett öppet sår i Norge. AUF-ledaren Mani Hussaini tycker å ena sidan att det är viktigt att det finns en både politisk och kulturell diskussion om det som hände på Utøya för att det aldrig ska kunna hända igen. Å andra sidan säger han att en del överlevande och anhöriga tycker att det är tidigt att göra en mycket realistisk film om det brutala terrorn.

– Det är en del anhöriga och överlevande som menar att det är för tidigt, sex och ett halvt år efter är för tidigt att filmatisera den värsta dagen i deras liv, och den dagen då deras kära blev dödade. Det har jag full förståelse och respekt för, och det är därför som jag inte ger ett entydigt stöd till att man gör film, säger Mani Hussaini. Samtidigt vill jag säga att vi måste snacka mer om 22 juli, för jag är rädd att om vi inte lär av historien är den dömd att återupprepa sig.

Även regissören Erik Poppe har stundtals tvivlat på projektet under de tre år han arbetat med filmen.

– Det är hjälpen jag fått från ungdomarna som överlevde som gör att vi tillsammans kommit fram till hur det bäst ska lösas, säger han. Sedan kommer det att finnas människor som är kritiska till att filmen överhuvudtaget görs, men det får jag bara leva med.

Det pågår flera filmatiseringsprojekt kring terrorn den 22 juli. Paul Greengrass gör en film för Netflix baserad på Åsne Seierstads bok om terroristen Breivik. NRK gör en tv-serie om terrorn, och arbetet är nästan färdigt med den delvis svenska dokumentärfilmen Reconstructing Utøya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".