Ur pjäsen "Håll utom räckhåll för barn".
1 av 2
Ur pjäsen "Håll utom räckhåll för barn".
Manusförfattaren till den prisvinnande föreställningen ”Förvara utom räckhåll för barn”, Fereshteh Farshad, tillsammans med skådespelaren Hamed Rahimi Nasr.
2 av 2
Manusförfattaren till den prisvinnande föreställningen ”Förvara utom räckhåll för barn”, Fereshteh Farshad, tillsammans med skådespelaren Hamed Rahimi Nasr. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Med teatern som hjälp mot missbruket i Iran

Skådespelerskan Hamed Rahimi Nasr: Det är mitt ansvar, som en person som en gång var fast i missbruket
2:37 min

Ungefär tre miljoner av Irans 80 miljoner invånare är beroende av tyngre droger som heroin och opium. Det vill dramatikern Fereshteh Farshad bekämpa med sin pjäs.

– Idén till pjäsen kom ifrån att jag brukade höra berättelser om de här problemen från folk runomkring mig, säger manusförfattaren Fereshteh Farshad om pjäsen som är baserad på flera olika verkliga händelser och handlar om ett missbrukande par som i rusets dimma dödar sin son. Översatt är titeln ungefär "Håll utom räckhåll för barn".

Pjäsen utspelar sig under ett polisförhör där utredaren pressar de förtvivlade föräldrarna att erkänna vem som tände eld på pojken och många i publiken är märkbart tagna när de lämnar den lilla svarta salongen, som är fullsatt.

Det är mitt ansvar och mitt uppdrag, som en person som en gång var fast i missbrukets mörka värld men blev räddad in i ljuset

Skådespelaren Hamed Ramihi Nasr berättar att han själv har brottats med missbruk tidigare i sitt liv och säger att det därför var svårt att ta på sig rollen som polisen, som går hårt åt de missbrukande föräldrarna. Han hoppas att pjäsen ska få publiken att inse att missbruk är en sjukdom som kan bli botad.

– Jag hoppas öka folks medvetande om missbruk. Det är mitt ansvar och mitt uppdrag, som en person som en gång var fast i missbrukets mörka värld men blev räddad in i ljuset, säger Hamed Rahimi Nasr.

Ungefär tre miljoner av Irans cirka 80 miljoner invånare beräknas vara beroende av tyngre droger, som heroin och opium. Missbruket slår extra hårt mot socialt utsatta grupper. Alireza Mehran är regissör för pjäsen och spelar också den missbrukande pappan. Han har gjort rollen en gång tidigare och berättar att han efter spelperioden kände sig deprimerad.

– Det är svårt, för som skådespelare handlar det inte bara om teknik. Du använder dina egna känslor i arbetet och jag är en emotionell person.

Om vi, medborgarna och politikerna pratar om det kanske det leder till att någonting görs så att vi kan bli av med det här bittra och tragiska problemet.

Alireza Mehran säger att han blir glad av att se att publiken är berörd när de lämnar teatern och hoppas att det här är den typen av pjäs som man inte glömmer.

– Det är varje konstnärs ansvar att prata om olika samhällsproblem. Det här problemet är globalt och om vi, medborgarna och politikerna pratar om det kanske det leder till att någonting görs så att vi kan bli av med det här bittra och tragiska problemet. Jag ser det som att det här är att ta mitt ansvar, säger Alireza Mehran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".