Ur filmen "The Wound".
Ur filmen "The Wound". Foto: Cinemafrica.

Sydafrikas Oscarsbidrag stoppas på biografer i landet

"Tecken på utbredd homofobi"
1:46 min

Sydafrikanska Oscarsbidraget "Inxeba” eller "The Wound" som den heter på engelska, får ändrad åldersgräns i hemlandet, från 16 till 18 år. Det innebär att det kommer krävas ett särskilt tillstånd för att visa den, vilket innebär kraftiga begränsningar i att nå publiken. Filmen handlar om en kärleksrelation mellan två män och handlar teman som manlighet och homofobi.

I regissören John Trengovs film får man följa fabriksarbetaren Xolani som i en bergsby medverkar i en traditionell initieringsritual för män från Xhosa-folket. Filmen rör sig kring teman som kärlek mellan män, traditionella manliga strukturer, klass och homofobi.

Filmen vunnit flera internationella priser, visas på festivalerna i Sundance, Berlin, och nyligen även på filmfestivalen i Göteborg. I slutet av februari visas den även på Cinemafrica i Stockholm.

Och trots att den även är Sydafrikas Oscarsbidrag så har myndigheten som sätter åldersgränser, The Film and Publication Board (FPB), ändrat 16-årsgränsen till 18, vilket väckt stark kritik. Filmens möjligheter att visas begränsas i och med detta kraftigt då det kommer att krävas ett särskilt tillstånd för att få visa den. Myndigheten hänvisar till att filmen innehåller element av sex, våld och nakenhet och därför har filmen fått höjd åldersgräns.

”The Wound” har ställts in på flera biografer i Sydafrika sen premiären i början av februari och fler i produktionen har fått ta emot hot. Regissören John Trengov skriver på Twitter att den höjda åldersgränsen är ett tecken utbredd homfobi. Och skriver också att” det systematiska osynliggörandet av queer-identitet är det som inspirerat till att göra filmen”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".