Andrea Berntzen i filmen "Utøya 22. juli"
1 av 2
Andrea Berntzen i filmen "Utøya 22. juli" Foto: Paradox Film/Agnete Brun
Filmens regissör Erik Poppe tillsammans med några av de unga skådespelarna i filmen som presenterades vid en presskoferens i Oslo i dag.
2 av 2
Filmens regissör Erik Poppe tillsammans med några av de unga skådespelarna i filmen som presenterades vid en presskoferens i Oslo i dag. Foto: Jens Möller/SR

Filmen Utøya 22. juli är "koncentrerad och laddad"

2:26 min

Den omdebatterade "Utøya 22. juli" hade världspremiär på filmfestivalen i Berlin. "Den behandlar huvudpersonerna med mycket kärlek och värme", säger Kulturnytts Emma Engström.

"Utøya 22. juli" är regisserad av Erik Poppe och har skapat debatt hemma i Norge, bland annat har överlevande ifrågasatt att det görs underhållningsfilm om tragedin.

Kulturnytts kritiker Emma Engström och Roger Wilson såg filmen på världspremiären på Berlins filmfestival.

– Vi är ganska golvade faktiskt efter den här filmen, säger Roger Wilson och fortsätter: 

– Den är gjord som om det vore en enda tagning. Vi får några minuter med huvudrollsinnehavarna innan själva dådet händer. Sedan följer man det i realtid. Så trots att man är ute i naturen blir det väldigt klaustrofobiskt, väldigt koncentrerat och väldigt väldigt laddat.

– Det går ifrån att... Jag hade ont i magen första halvtimmen, till att man får följa med i de olika skiftningarna hos huvudpersonerna, man får följa med dem på deras flykt kan man säga.

Emma Engström beskriver filmen som intensiv men värdig:

– Jag tycker inte att den var spekulativ, det var en väldigt värdig film som ligger nära huvudpersonerna och behandlar dem med väldigt mycket kärlek och värme och så.

– En sak som är väldigt viktig i filmen är att man inte får se förövaren ABB och det tycker jag är väldigt skönt, att slippa få en kropp eller ett ansikte.

Roger Wilson tycker att tankarna förs till Gus van Sants "Elephant" från 2003.

– En film som också är uppbyggd lite liknande och som också handlar om någon som går ut och mördar, säger han.

– Ja tankarna förs till skolskjutningar väldigt mycket, ja det som är på agendan just nu, säger Emma Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista