Fredagar utan Ebba

Ebba von Sydow lämnar jobbet som redaktör för Expressens fredagsbilaga för att bli den yngsta chefredaktören nånsin, på Veckorevyn. Kulturnytts Erik Schüldt kommer att sakna henne.

Det spelar ingen roll hur mycket Linda Skugge smädar norska kungafamiljen eller Björn Ranelids underamar - Expressen kommer få svårt att hitta någon som i framtiden kommer kunna provocera på samma sätt som Ebba von Sydow gjort med sin äppelkäcka stilpolisiära verksamhet. Från att dissa kändismiljardären Paris Hiltons senaste shoppingorgier till att helt utan ironi svara på läsarbrev om bästa fynden på Hennes & Mauritzrean.
  Det har handlat om en för Sverige ny typ av superkommersiell konsumentjournalistik direktimporterad från USA, där ”Ebba” har blivit en omslagskaraktär och allvetande figur skapad av Ebba von Sydow själv.
  Journalistik utan något större allvar än beslutsångesten mellan bohemklänning eller Alexander McQueenkofta men med läsaren i centrum och en intigritet långt över nöjesjournalistikens övriga dokusåpasnask.
  Det är faktiskt något jag kommer att sakna på fredagarna i framtiden.

Eric Schüldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista