Slovakien skakas av mordet på journalisten Jan Kuciak

2:03 min

Mordet på 27-årige Jan Kuciak och hans flickvän skakar om Slovakien. Polisen misstänker att det finns en koppling till Kuciaks journalistiska gärning.

På webbportalen Aktuality.sk rapporterade den slovakiske journalisten regelbundet om ekonomisk brottslighet bland kända företagare och deras relationer till politiker och organiserad brottslighet. Kuciak deltog också i rapporteringen om skatteparadis, de så kallade Panama-pappren.

Han och andra undersökande journalisters arbete kritiseras ofta av regeringsföreträdare, däribland inrikesminister Kalinak, som har beskyllts för att skydda misstänka skattebrottslingar. Han har tillbakavisat alla anklagelser och nu utfärdat en belöning om 1 miljon euro för information som leder till att dubbelmordet kan klaras upp.

Aktuality ingår i det tyska Axel Springer-förlaget. Där är man djupt skakad över händelsen. Om attentatet visar sig vara ett försök att stoppa avslöjanden om missförhållanden kommer vi att ge våra journalister i uppdrag att göra sitt jobb ännu grundligare och mer konsekvent, kommenterade förlaget.

Mordet har också fått många att reagera i grannlandet Tjeckien, där den nyligen återvalde presidenten Milos Zeman är känd för sina hätska utfall mot journalister. Politiker har manat till varsammare språkbruk. I Slovakien ser vi nu vilka konsekvenser det kan få när Zeman och hans ryske kollega Putin skämtar om att likvidera journalister, sa en kristdemokratisk parlamentariker, apropå uttalanden som de båda presidenterna ska ha gjort under ett besök i Peking förra året.

Mordet i Slovakien väcker genast tankar på den maltesiska undersökande journalisten Daphne Galizia, som dödades i ett sprängattentat i oktober förra året. En av hennes söner kritiserar EU-kommission för att inte ha tagit hoten mot henne på allvar. Han skriver på Twitter att EU måste agera mer beslutsamt för att förhindra fler mord, Jan Kuciaks liv hade kunnat räddas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista