Frej Larsson anmäld för olaga hot

1:31 min

Artisten Frej Larsson är anmäld för för olaga hot alternativt hot mot tjänsteman, efter ett inlägg han gjort på Instagram.

Det misstänkta hotet riktades mot en polischef som var delaktig i ett tillslag mot en fest på Kägelbanan i Stockholm som Frej Larsson arrangerade.

Själv nekar Frej Larsson till brott, och Viktor Banke är artistens advokat.

– Det är vår bestämda uppfattning att det inte har begåtts något brott. Det handlar om ett uttryck inom ramen för en konstnärlig verksamhet och det är helt enkelt inte brottsligt, säger han.

Viktor Banke bekräftar att hans klient Frej Larsson, artisten som bland annat är känd från grupper som Far & Son, Slagsmålsklubben och Maskinen, är misstänkt för olaga hot, alternativt hot mot tjänsteman.

Frej Larsson ska ha laddat upp en bild på Instagram där han håller i en guldfisk som döpts till samma namn som en polischef. Under bilden skrev Frej Larsson att guldfisken ska filéas på Valborg, och sedan ska han ha lagt upp två låtar, tydligt riktade mot polisechefen, på musiktjänsten Spotify.

Polischefen ska ha varit delaktig i ett tillslag som gjordes mot en klubb Frej Larsson arrangerat för att fira att han tillsammans med vännen Simon Gärdenfors friats efter att ha byggt en gayklubb på rysk mark.

Polisen tolkade inläggen på Instagram som hot och utförde en husrannsakan och beslagtog Frej Larssons telefon och dator. Artisten greps, förhördes och försattes sedan på fri fot.

Fallet ligger nu hos kammaråklagare Zilla Hirsch för att polisen inte ska utreda brott mot sig själva. Hon säger att anmälan endast gäller inläggen på Instagram men att hon inte hunnit höra låtarna än.

– Det är inte musiken eller låten i sig som är föremål för förundersökning, utan frågan är ju vad kan du säga offentligt om en namngiven person. Sen är det kanske inte så intressant om det skett till musik eller på ett socialt media.