Kjerstin Dellert.
Kjerstin Dellert. Foto: Mats Bäcker / Confidencen

Operasångerskan Kjerstin Dellert är död

Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert har gått bort. Hon blev 92 år gammal.

Missa inte musikradions Berit Nygrens kommentar under artikeln

Kjerstin Dellert debuterade i början av 50-talet på Stora teatern i Göteborg med operetten ”Sköna Helena” efter att ha vunnit en sångtävling i radion som sändes från en teater på Broadway i New York City, år 1947. Därefter kom hon till Kungliga operan.

Vår programledare Amanda Rydman samtalade med vår musikjournalist Berit Nygren om Dellerts karriär:

Amanda Rydman: Hur skulle du säga att hon kommer att bli ihågkommen?

Berit Nygren: Till att börja med för sin långa och breda sångkarriär. Hon debuterade med "Sköna Helena" på Göteborgsoperan i början av 50-talet. Sedan kom hon till Kungliga operan där hon blev kvar till slutet av 70-talet där hon sjöng en räcka av roller, däribland Carmen 1959 under Sixten Ehrlings ledning.

AR: Hon kommer också att bli ihågkommen för att vara den som återuppväckte Confidencen, Sveriges äldsta rokokoteater, byggd 1753 i Ulriksdal utanför Stockholm.

BN: Ja, och dit kom hon 1976 då prinsessan Christina fru Magnusson visade Dellert teatern. Teatern var då mycket nergången, scenöppningen igenmurad av kung Carl XV på 1800-talet som ville ha en jaktsal där istället. Kjerstin såg den som en fantastisk plats, och som sin livsgärning att återuppbygga hela teatern. Det började hon med redan året därpå, med pengar från det privata näringslivet - ett av de första exemplen på kultursponsring i Sverige.

AR: Och så fyllde hon huset med musik igen?

BN: Ja, under de nästan 40 åren som gått sedan dess har hon tagit dit vänner från operan, gett konserter i huset och i parken utanför, alltifrån 1700-talsoperor till moderna artister. Ja, hon har gett teatern en väldig bredd.

AR: Hon var också mycket folklig.

BN: Ja, med till exempel operasångerskan Elisabeth Söderström hade hon SVT-programmet "Prima primadonnor" på 70-talet och där gjorde de bland annat litet humoristiska inslag på opera- och operettnummer, och med skådespelerskan Lena Nyman gjorde hon till exempel föreställningen "Bellmans nymfer", men för den stora allmänheten blev hon nog ihågkommen för "O min Carl Gustaf" som hon sjöng när kung Carl Gustaf skulle gifta sig med Silva 1976.

I ett pressmeddelande skriver Fredrik Forslund, vd för teatern Confidencen:

"Kjerstin Dellert har en stor och alldeles speciell betydelse inom svenskt kulturliv. Vi sörjer hennes bortgång och känner samtidigt glädje, tacksamhet och stolthet över att hon under så många år drivit och engagerat sig i Confidencen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".