Representanter från 65 #metoo-upprop lämnar över en gemensam kravlista till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)
1 av 2
Representanter från 65 #metoo-upprop lämnar över en gemensam kravlista till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Anders Wiklund/TT
Sara Zommorodi, skådespelare, manusförfattare och en av rösterna bakom skådespelarnas upprop #tystnadtagning.
2 av 2
Sara Zommorodi, skådespelare, manusförfattare och en av rösterna bakom skådespelarnas upprop #tystnadtagning. Foto: Matilda Källén/Sveriges Radio

#metoo-förslag överlämnades till regeringen

65 #metoo-upprop mötte ministern Åsa Regnér
3:24 min

Idag presenterade och överlämnade representanter från 65 #metoo-upprop en gemensam lista med sju åtgärdsförslag för att motverka sexism och sexualbrott till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Kravlistan överlämnades till regeringens representant Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, i en fullsatt hörsal på Historiska museet i Stockholm.

Åtgärdsförslagen, som presenterades i tur och ordning av representanter från olika #metoo-upprop, handlar bland annat om att stärka satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning, införa obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våld och öka satsningar på stöd och behandling.

– Det behövs förändring på riktigt. Det är dags att man agerar nu, pratar mindre och gör skillnad, säger Sara Zommorodi, skådespelare, manusförfattare och en av rösterna bakom skådespelarnas upprop #tystnadtagning.

65 upprop, med sammanlagt över 100 000 namnunderskrifter, har gått samman för att ta fram förslagen.

Vilka av de här förslagen är särskilt viktiga för just kulturbranschen?

– Först och främst vill jag säga att alla de här förslagen är viktiga, för att de ger en strukturell förändring i samhället. Men mer specifikt, inom vår sektor, behöver man stärka kunskapen kring samtliga frågor och speciellt konsekvenser. Det behöver införas repressalier för dem som missbrukar sin maktposition, fortsätter Sara Zommorodi.

I sitt tal talade Åsa Regnér bland annat om de initiativ som regeringen redan tagit, bland annat mer medel till kvinnojourer och psykiatri. Hon tryckte också på hur viktigt det är att man fortsätter att diskutera frågan.

– Förslag och ett medvetet samhälle är alltid bra, men när det kommer till kritan hoppas vi att de också genomförs, säger Sara Zommorodi.

De sju åtgärdsförslagen

1. Använd #metoo-uppropens expertis i statliga utredningar
2. Satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning 
3. Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor
4. Obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våld
5. Ökad satsning på stöd och behandling
6. Skärpta krav på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet
7. Utred fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".