VECKANS ORD

Veckans ord: Geggigt

3:31 min

Att hålla en jämn balans mellan förnuft och känsla är en stor utmaning för den moderna nutidsmänniskan. Risken är lätt att det blir lite geggigt.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

”Vet du, det här blir alldeles för geggigt för mig”, säger karaktären Katja  i tv-serien "Bonusfamiljen" när hennes nya pojkvän Branco är god vän med sin exfru och där de alla umgås i en enda härlig storfamilj långt efter skilsmässan.

Och ordet geggigt används relativt frekvent av kontrollfreaket Katja när hon pratar om såväl Brancos familj som den bonusfamilj där hennes exmake Patrik ingår. Och vi är nog många som kan identifiera oss med Katja, som gestaltas med vass elegans av Petra Mede. I en kaotiskt värld vill vi gärna ha ordning och reda i våra privata relationer. Det är väl det minsta man kan begära, som Katja antagligen skulle ha sagt.

Vi ska ha rena och tydliga avslut och veta när en relation är till ända och när en annan börjar. Och vi ska känna av när det är läge att spela ut det stora känsloregistret och när det inte är okej. Allt för mycket känslor på fel plats riskerar nämligen också att bli lite geggigt.

I en kaotiskt värld vill vi gärna ha ordning och reda i våra privata relationer.

I kontrast till Katja har vi i "Bonusfamiljen" även Lisa, spelad av Vera Vitali, som är Katjas raka motsats och dessutom numera gift med Katjas exmake. Medan Katja är strukturerad, planerad och organiserad är Lisa kaotiskt, spontan och – just det, känslostyrd. När Catia Hultquist i en krönika Dagens Nyheter i veckan skrev om kvinnorna i "Bonusfamiljen" återkom hon vid ett par tillfällen till just ordet geggigt. Tänkbara synonymer är kletigt, kladdigt och smetigt. Samtliga torde vara uttryck som nutidsmänniskan näppeligen vill associera till sina privata relationer. Vilket vid en närmare titt är aningen komplext.

Tänkbara synonymer är kletigt, kladdigt och smetigt.

Vad det gäller våra kärleksrelationer är det i grunden snarare känslan än förnuftet som förväntas styra. Vi får gärna sträva efter att gänga oss med rätt person, men av rätt skäl. Om vi gifter oss ska det vara av kärlek och inte för att göra oss ett gott parti. Vi ska helst inte ens behöva resonera oss fram till varför en viss partner är att föredra framför en annan. Det är känslorna som ska styra vem vi ska leva med. Men, det måste råda en total balans mellan förnuftet och känslan. För om vi skulle låta oss hänryckas likt Strindbergs "Fröken Julie" bör vi innan gryningen ha hittat tillbaka till förnuftet. För det finns ju gränser. 

Det är som att vår tid på något sätt präglas av romantikens ideal i lightversion.

Och skämmes den som blandar in det privata i yrkeslivet och kommer dragande med sina smutsiga byk på arbetsplatsen, som likt Rachel Bailey i kriminalserien "Scott and Bailey" låter sitt havererad kärleksliv inkräkta på kollegornas arbetsro. Även om vi förväntas vara personliga på jobbet så finns det ju gränser. Det är som att vår tid på något sätt präglas av romantikens ideal i lightversion. Mitt i smeten av kraschade äktenskap av nya familjekonstellationer.

Den stora utmaningen för människan av idag är således att lyckas med konststycket balansera precis på randen mellan förnuft och känsla. Samt att portionera ut de två, i lagom dos vid rätt tillfälle. Och till rätt person. För att inte fastna i geggan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista