En stor EU-flagga.
1 av 2
64 procent av dem tycker att deras land har tjänat på att vara medlem i Europeiska Unionen, EU. Foto: VADIM GHIRDA
Tibor Navracsics. Foto: AP Photo/Thierry Monasse/TT
2 av 2
Tibor Navracsics. Foto: AP Photo/Thierry Monasse/TT

Kulturarvet ska ena ett splittrat Europa

2:37 min

2018 är av EU-kommissionen utsett till Europaåret för kulturarv. EU-kommissionen hoppas att kulturarvet ska ena ett splittrat Europa.

Hör ett längre reportage från P1 Kultur under artikeln

Under Europaåret för kulturarv ska muséer runt om i hela Europa betona det europeiska i sina samlingar. Målet är att bygga en gemensam europeisk identitet, som i sin tur ska bana väg för andra integrationsprojekt inom EU. Mottot för kulturarvsåret är också: Vårt kulturarv - där historien möter framtiden.

– Hela idén kom till på grund av den EU-skepsis som finns. Vi måste stärka en grundläggande tro på europeisk integration, säger EU:s kulturkommissionär Tibor Navracsics.

Tuuli Lähdesmäki är konstvetare vid universitetet i finska Jyväskylä.
Hon har länge studerat hur kulturarvet används politiskt inom EU, och säger att kulturarvet är tacksamt att lyfta fram eftersom ingen är emot det.

– Ingen har något emot kulturarvet. Folk ser det som något positivt.

Samtidigt har EU ingen lätt uppgift, säger Tuuli Lähdesmäki, För det är svårt att peka på vad som är ett gemensamt europeiskt kulturarv. EU måste balansera mellan att å ena sidan betona just mångfalden i det europeiska kulturarvet och å andra sidan visa att det finns något som förenar.

Det har EU hittills löst genom tala om vad man kallar för europeiska värderingar som demokrati och historiska samarbeten över nationsgränserna. Det kan handla om handelsunionen Hansan eller det polsk-litauiska samväldet, som hade ett gemensamt parlament och en gemensam valuta.

Men på det viset riskerar EU:s kulturarv att bli alltför abstrakt för att ha en politisk potential, säger Tuuli Lähdesmäki. Hon tror inte att kulturarvsåret kommer att lyckas ena Europa på det viset som EU-kommissionen hoppas på.

– Jag tvivlar på att det kommer göra EU starkare, säger Tuuli Lähdesmäki.

EU:s kulturkommissionär Tibor Navracsics menar ändå att frågan om kulturarvet kan vara betydelsefull när EU nu står vid ett vägskäl om hur framtiden för union ska se ut.

– Som du kan se står EU-integrationen vid ett vägskäl. I den diskussionen kan möjligheten att bygga en gemensam europeisk identitet vara avgörande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista