Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
onåd
Scen ur "Onåd". Foto: Bengt Wanselius/Stadsteatern
RECENSION – SCEN

Intelligent om identitet - men spelet sitter inte

Lisa Wall och Jenny Teleman om "Onåd"
7:04 min

Replikerna låter lästa i "Onåd" av Ayad Akhtar på Stadsteatern, tycker P1 Kulturs recensent Jenny Teleman.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Amir Kapoor är framgångsrik advokat och lyckligt gift med konstnären Emily, bosatt i vacker våning på övre Manhattan i New York. En gång hette han Amir Abdullah, som son till muslimska föräldrar från Pakistan. En bakgrund som han anser sakna betydelse.

Det är den typ av pjäs där fjärde väggen är riven. Alltså ett helt vardagsrum med rätt möbler och grejer för ett par på Manhattan, där man tittar rakt in i ett hem, roligt är ioförsig att utsikten som är projicerad på en duk utanför fönstret liksom gnisslar och gungar, lite för att bryta illusionen.

Man kommer rakt in i en scen där Emely målar av Amir utifrån ett Velazquez-porträtt av slaven Juan de Pareja. En välkänd målning med mycket undertext just kring frågor om herre-slav, utklädnad, namnbyte, Eurpoas och Mellanösterns historia.

Men redan från början sitter inte spelet, det här vardagliga skämtandet och småpratandet i soffan. Allt det som gör att man snabbt sätter sig i en fåtölj brevid de här männsikorna och tror på dem. Det är fortfarande repliker, man väntar in varandra, det låter inte helt djuprepeterat.

Det är välskrivet, rappt, intelligent och en och annan replik har jag sparat som ett väldigt kul replikskifte. Men trots det går jag hem med känslan av att liksom en liten blankett kunde följa med. Sex rubriker som sammanfattar tillståndet i den amerikanska diskussionen i bildade kretsar i USA gällande muslimer. Diskutera de olika varianterna i små grupper.

Lyssna på hela samtalet i ljudklippet ovan.

Mer om Scen- och musikrecensioner

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".