FILM – RECENSION

Klassförakt och konståkning i "I, Tonya"

2:21 min

”I, Tonya” handlar om en av 90-talets stora sportskandaler. Den när konståkaren Nancy Kerrigan misshandlades av personer kopplade till konkurrenten Tonya Harding.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: I, Tonya
Regi: Craig Gillespie
Manus: Steven Rogers
Skådespelare: Margot Robbie, Allison Janney, Sebastian Stan m.fl.
Genre: Drama/ komedi
Betyg: 3 av 5

En hel spelfilm om nittiotalets värsta tjejbråk. Löpsedlarna från 1994 passerar revy. Paljettklänningar, starka ben och vit konstis. ”I, Tonya” är en film om det mest förbjudna, att skada sin motståndare för att själv vinna. Själva den här brutaliteten i att försöka krossa knäskålarna på en isprinsessa.

Häromåret kom dokumentären ”Bolshoi Babylon” om en dansare som hällde syra i ansiktet på den konstnärlige ledaren på Bolsjojteatern i Moskva. Det är som om vår kollektiva förvåning över våldet är extra stor när det sker i en miljö där folk är klädda i vippiga kjolar och tights.

Filmen ”I, Tonya” återberättar genom korta humoristiska återblickar en historia som egentligen inte innehåller någon humor alls. Tonya Harding själv, övertygande spelad av Margot Robbie, är nu över fyrtio. Hon tittar rakt in i kameran och berättar om händelserna som förstörde hennes karriär. Ibland säger hon en sak och bilderna en annan. Vi förstår att hon handskas ganska lättsinnigt med sanningen. Underförstått, vi vet egentligen fortfarande inte hur pass inblandad hon var i misshandeln av Nancy Kerrigan.

Hon sitter där med krusig blond lugg och tänder cigarett efter cigarett i ett enkelt utrustat kök som ska visa att hon misslyckades med sin klassresa. Och det regissören Craig Gillespie egentligen verkar vilja säga med sin film är att Tonya var dömd redan från födseln.

Först blev hon misshandlad av sin monstermamma, sedan av den mustaschprydde pojkvännen och nu hånad av en film som förenklar och gör narr av den miljö som ändå tog henne till OS.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista