När algoritmen skriver manus till sci-fi-film

1:58 min

Kan maskiner utrustade med artificiell intelligens bli lika kreativa som musiker och artister? Den frågan diskuterades på den stora tech-och kulturfestivalen SXSW i Austin, Texas, som pågår just nu.

Ett exempel på hur en dator försöker härma mänskliga artister är sci-fi-filmen Sun Spring. Manuset är nämligen skrivet av en algoritm. Datorn har matats med hundratals sci-fi-manus har algoritmen har satt ihop storyn på egen hand.

Den som ser filmen kan konstatera datorn inte lyckas klå en mänsklig manusförfattare i det här fallet. Dialogen är är helt obegriplig och rollfigurerna beter sig skrattretande.

Här på SXSW diskuteras om maskiner kan bli lika kreativa som artister?

– Nej, det tror jag inte, det är det korta svaret, säger Elodie Mailliet på bildbyrån Getty Images.

Däremot tror hon att fotograferna, som hon jobbar med dagligen, kan få stor hjälp av artificiell intelligens framöver. En digital assistent ska kan hjälpa till med allt från exponering till beskärning av bilder framöver.

– Men det är viktigt att en mänsklig fotograf har varit på plats och fotograferat. Det finns ett förtroende mellan fotograf och betraktare som en dator inte kan bygga upp, tror Elodie Mailliet.

Bildbyrån vill använda sig av AI - tekniker som bild-  och ansiktsigenkänning. Datorer ska tränas i att förstå vad en bild föreställer. På så sätt slipper människor sortera och kategorisera bilder manuellt, ett jobb som är både tidskrävande och tråkigt.

– Än så länge är systemet inte tillräckligt bra, men det är viktigt för oss att experimentera med tekniken, säger Mailliet.

Men kan AI-modeller ersätta själva artisten? Precis som självkörande bilar förväntas ersättas chaufförer?

– Jag tror snarare att vi ska se artificiell intelligens som ett redskap för att bli mer kreativa, säger Christopher Auer Welshbach, eventchef på det globala tech-företaget IBM.

– Datorer kan hjälpa oss att skapa musik och film. De kommer också att kunna skapa på egen hand. Men är det isåfall konst?

Det är en stor fråga. Inte ens här på SXSW får vi ett tydligt svar på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista