Kulturskolan har fått nationella mål

4:24 min

Nu har regeringen formulerat vilka mål den vill uppnå med sina statliga insatser för landets kulturskolor.

Det är första gången i kulturskolornas historia som en svensk regering lägger fram en nationell politik för kulturskolan, men det handlar inte om att styra utan om att stötta, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke:

- För första gången presenterar vi en nationell politik för den kommunala kulturskolan, som syftar till att stötta kommunerna i deras åtagande att dels ge fler barn och unga fler möjligheter att ta del av kulturskolornas verksamheter, men också att erbjuda barn och unga både bredd i utbildningar men också spets för de barn och unga som vill det, säger Alice Bah Kuhnke.

Det har ju funnits kritik att utredningen till exempel vill ha större grupper för att man ska nå fler barn. Vad säger ni där från regeringens sida?

- Vi ser att man ska kunna ha gruppundervisning, men vi ser ett stort behov av att kunna erbjuda spetsundervisning. Det är någonting som många har yttrat sig kring i remissrundan. Jag har också besökt väldigt många olika kulturskolor i väldigt många olika kommuner. Det som är det fantastiska med den kommunala kulturskolan och en del av framgången är att kommunerna själva, frivilligt, har drivit fram kulturskolornas verksamhet under dryga 70 år. Det vill vi fortsätta att stötta så detta är en politik som tydligt syftar till att stötta kommunerna i deras åtagande.

Varför är det viktigt med en nationell strategi för kulturskolorna, enligt er?

- Därför att kulturskolorna står inför en rad stora utmaningar. En av de mer akuta är lärarförsörjningen. Därför investerar vi i ett "kulturskolekliv" som kommer att ge förutsättningar för många fler att utbildas till just kulturskolelärare, kulturskolepedagoger, säger Bah Kuhnke och forsätter:

- En annan utmaning är att vi svart på vitt - utifrån utredningen men också från många remissinstanser och kommuner säger - att vi når inte alla unga och barn utan det finns en tydlig uppdelning i vilka barn och unga som faktiskt tar del av kulturskolans verksamhet.

De här 100 miljoner kronorna som ni har avsatt sedan 2016 per år för kulturskolorna att söka bidrag ifrån - det ska fortsätta även 2019 och bli "mer träffsäkert", på vilket sätt då?

- Vi ser att våra kommuner ju är väldigt olika och att kulturskolorna har utvecklats olika beroende på vilken kommun det är som har utvecklat dessa. Då behöver ju de också stöd som vi prioriterar vara flexibla så att de passar och fungerar för väldigt många olika behov, och det är det vi nu gör.

Och vem ska fördela de här bidragen då?

- Då har vi inrättat ett kulturskolecenter som vi då också investerar 10 miljoner kr i. Det är de som kommer att göra bedömningarna och handlägga ansökningarna, säger Bah Kuhnke.

Så här lyder den spontana kommentaren från samarbetsorganisationen Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren:

- Jag är förstås jätteglad över att få vara här och ta del när ministern nu presenterar en proposition för kulturskolan. Det har varit efterlängtat, säger han.

Det verkar som om Kulturskolerådet har fått igenom allting som ni önskade för typ fem år sedan - alltså sedan längre tid än den här regeringen har suttit vid makten ...

- Jomen många av de områden som vi har lyft tycks ju finnas med i den här propositionen. Nu har vi ju inte läst den - den publiceras ju imorgon - men både det som gäller kompetensförsörjning, kunskap och forskning, det som gör att det finns utvecklingsbidrag tycks ju finnas med här. Det är vi förstås väldigt glada för. 

Vad är det ni saknar då?

- Ja, jag har ju inte hunnit läsa propositionen i sin helhet men en sak som vi länge har efterlyst är ju ett statligt stöd för rektorer, ledare i kulturskolan. Det är ju så att staten finansierar utbildning av rektorer i grundskolan och folkhögskolan men just utbildning av kulturskolecheferna har kommunerna själva fått bekosta. Där skulle vi gärna se att det finns en statlig politik för, säger Torgny Sandgren.

Moderaterna säger i en kommentar: "Vi tycker att Kulturskolan ska fortsätta att vara kommunal och få vara anpassad efter de behov som kommunen ser."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista