Inställd filmvisning i Göteborg väcker debatt

2:03 min

En inställd filmvisning har rört upp känslor i Göteborg de senaste veckorna. Kulturnytt har pratat med några av de inblandade.

För knappt tre veckor sedan beslutade Göteborg stad att ställa in en planerad filmvisning och diskussion om Hanna Högstedts film "Burka Songs 2.0". Samtalet skulle ha förts mellan regissören Hanna Högstedt och andra deltagare. Men evenemanget ställdes in på grund av att de personer som skulle diskutera filmen, som utgår från burkaförbudet i Frankrike, beskrevs som partiska.

Regissören Hanna Högstedt menade att diskussionen inte skulle handla om burkans vara eller icke-vara, utan om representation och normkritik. Men kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson tycker det var rätt att stoppa visningen och samtalet om filmen.

- Det är inte arrangemanget som sådant, utan det handlar om människor som i andra sammanhang har gett uttryck för, skulle jag säga, extremistiska åsikter. 

Vad är det för åsikter som de gett uttryck för som är extremism?

– Jag behöver kanske inte gå in på detaljer. Men det räcker att titta på deras debattinlägg, det är de som får klargöra vad de anser inte är extremism, tycker jag.

Du får ursäkta, men det är du som säger att de står för extremism. Då är det ju viktigt att förstå vad det är som är extremism i det som de har skrivit.

– Man har motsatt sig och avfärdat anti-terrorinsatser mot IS-krigare.

I samband med den inställda visningen gick kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson ut på sin blogg och berättade att hon stod bakom beslutet som formellt fattats av stadens avdelning för mänskliga rättigheter.

– Lika lite som jag vill legitimera förintelseförnekare eller nazister att medverka i samtal Göteborg stad, lika lite vill jag legitimera religiös extremism. Även om de inte hade tänkt prata om det i det här samtalet, så tycker jag att det är problematiskt att det i så fall skulle legitimeras genom Göteborg stad.

Så oavsett vad de potentiellt hade pratat om i samtalet, så var det inte okej eftersom de tidigare uttryckt andra åsikter som du inte håller med om?

– Som jag uppfattar som extremistiska, ja.

De som av Ann-Sofie Hermansson anklagas för extremism är Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, båda engagerade i Muslimska mänskliga rättighetskommittén. De har nu polisanmält Ann-Sofie Hermansson för förtal.

- Varken jag eller Maimuna Abdullahi har någonsin försvarat terrorister eller motsatt oss arbetet som staden gör mot IS. Tittar man på det jobbet som vi faktiskt gör så försöker vi värna rättssäkerheten i kriget mot terrorismen och i anti-terrorarbetet, säger Fatima Abdullahi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista