Fortsatt framåt för svensk barnlitteratur

2:28 min

I fjol ökade utgivningen av barn- och ungdomslitteratur för sjunde året i rad. Det visar Svenska Barnboksinstitutets senaste Bokprovning med statistik som släpps i dag.

2017 ökade utgivningen av barn- och ungdomslitteratur med 5 procent jämfört med 2016. Över tid, sedan 1993, har utgivningen ökat med hela 136 procent.

– Vi har förundrats över att det bara ökar och ökar, säger Lillemor Torstensson, kommunikatör på Svenska Barnboksinstitutet.

Hon menar att ökningen beror på en kombination av sänkt bokmoms, fler svenska förlag och larm om minskad läsning hos unga.

Förra året var skog och samtid populära barnboksteman, men enligt Lillemor Torstensson är den svenska barnlitteraturens främsta hälsotecken att den präglas av mångfald.

– Barn- och ungdomslitteraturen ligger i framkant, för att man där vågar och vill visa att det finns olika typer av människor och olika typer av problem, utan att man behöver skriva saker och ting på näsan.

Barn- och ungdomslitteraturen ligger i framkant.

Samtidigt finns det brister i utgivningen, menar Lillemor Torstensson. Av de 2 532 barn- och ungdomstitlar som gavs ut 2017 var 44 procent översatta, främst från Europa och USA.

– Men vi översätter från väldigt, väldigt få andra språkområden. Vi ser verkligen inte hela världen, vi ser bara västvärlden, kan man säga.

Också försäljningen av barn- och ungdomslitteratur har ökat. Enligt Karin Schyffert, chef på barnbokhandeln på Junibacken i Stockholm, var det flera trender som återkom i de böcker som sålde bäst 2017.

– Starka tjejer håller i sig. Bland bilderböckerna är det mycket djur, jag tänker att det är "Cats of Instagram" som kommit på bilderbok. Och att våga prata om att vara annorlunda och sticka ut.

Starka tjejer håller i sig.

Vad tror du att man kommer kunna se för trender i barn- och ungdomslitteraturen 2018 och framåt?

– Jag tror faktiskt att #metoo har gjort någonting och att man kanske kommer att prata om böcker om integritet och att våga stå upp för sig själv.

Bland bokhandelns hyllor springer både barn och föräldrar. Men vad får egentligen följa med till kassan?

– Vi är ute efter böcker som handlar om sopbilar och andra stora maskiner, för det är det som gäller, säger föräldern Gabriella Larsdotter.

Patrik Nordahl är i stället på jakt efter sonen Liams favorit Pippi Långstrump.

Läser ni mycket hemma?

– Ja, varje kväll när han ska lägga sig.

Barnboksutgivningen i siffror

2017 gavs 2 532 barn- eller ungdomsböcker ut i Sverige – 56 procent svenska, 44 procent översatta. Det är en ökning med 5 procent jämfört med 2016. 
Sedan 1993 har den totala utgivningen ökat med 136 procent.
85 procent av fjolårets böcker var förstaupplagor.
Av författarna till förstaupplagorna 2017 var 63 procent kvinnor, 37 procent män.
Av huvudpersonerna i förstaupplagorna 2017 var 55 procent flickor, 45 procent pojkar (baserat på böcker med en huvudperson och där kön går att fastställa).
Majoriteten av böckerna som gavs ut 2017 var bilderböcker. De näst största kategorierna var kapitelböcker och mellanåldersböcker.
66 procent av de översatta böckerna översattes från engelska.
De tio största svenska förlagen stod för 47 procent av utgivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista