Shqiptar Oseku
1 av 2
Terrordådet på Drottninggatan
2 av 2
Terrordådet på Drottninggatan Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skakande vittnesmål när terrorattentatet på Drottninggatan uppmärksammas

3:29 min

Årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan uppmärksammas på Kulturhuset i Stockholm. Bara ett stenkast från Åhléns, där den misstänkta terroristen Rakhmat Akilovs vansinnesfärd tog slut, ordnas en dokumentär berättarkväll. På scen står fem personer som på olika sätt starkt berördes av terrordådet.

– Jag hade tänkt att jag skulle njuta av vårvädret den dagen när en störtvåg av människor kom flyendes mot mig. Jag visste då ögonblickligen att något hemskt hade hänt, berättar Shqiptar Osuku från Farsta.

Shqiptar ryktes först med i den flyende massan, men i paniken förstod han att någonting hade hänt på Drottninggatan, sannolikt en terrorattack. Han slogs då av att många sprang åt fel håll - rakt mot olycksplatsen. Med erfarenheter från liknande situationer i sitt forna hemland Kosovo bestämde han sig för att stanna och hjälpa till. 

– Vi bildade en mänsklig kedja - en Mahtab från Iran, en Tobias från Småland, en Olle från Köpenhamn och en Lois från Irak. Vi hindrade folk från att gå vidare mot Drottninggatan.

Folk trodde Shqiptar var polis när hans stod där, nästan alla följde hans direktiv. Istället för att fly rakt mot en lastbil som senare skulle visa sig innehålla sprängämnen som aldrig detonerade dirigerade Shqiptar människor åt ett annat håll.

Men det som berörde Shqiptar mest den där dagen i april var när han några timmar efter attentatet förstod att hans 16-åriga dotter av en tillfällighet befunnit sig nära Drottninggatan och Åhléns vid tiden för terrordådet.

– Jag hade alltså stått där i två och en halv timma och agerat "polis" medan min dotter varit vettskrämd och befunnit sig där. Det var riktigt tungt att bära, säger Shqiptar Oseku.

Shqiptar är en av de fem berättare som står på Kulturhusets scen på lördag, årsdagen av terrordådet på Drottninggatan. Alla berättelser är självupplevde och bakom idén finns Storydox som arbetar med just dokumentärt berättande. Mats Rehnman, har hjälpt till att coacha två av berättarna.

– Vi har framför allt valt att inte vara ute efter eller intresserade av terroristen, utan istället de som var tvungna att hantera den här situationen. Det blir berättelser som handlar om medkänsla, hjälpsamhet, lojalitet med främlingen bredvid mig på gatan. I mina öron är det väldigt hoppingivande historier mitt i den där fasan som pågick då, förklarar Mats Rehnman.

Just medkänslan och lojaliteten mitt i allt det där hemska är något som Shqiptar Oseku tagit med sig i efterhand.

– Det är tragiskt att det händer och det är inget jag önskar ska hända igen för att få uppleva den där solidariteten igen. Men när det ändå inträffade och en sådan ondska ändå fanns är det tröstande att veta att stockholmare var så bra mot varandra den dagen. Lite tröst skänker det faktiskt, avslutar Shqiptar Oseku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista