Hanna Järver med betyg.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Hanna Järvers debutalbum utan elektronikautbrott

3:14 min

Låtarna på Hanna Järvers debutalbum "So long" är mognare än hennes tidigare låtar. Men det är inte alltid något positivt, tycker Morris Wikström.

Det har funnits något väldigt kompromisslöst i hur Hanna Järver har rört sig på den svenska popscenen de senaste åren. Texter om att befinna sig på en tyst och melankolisk plats efter kärleksuppbrott och grusade förhoppningar. Och som motvikt: elektronikautbrott som ett minne av den eufori som dött ut. Det har varit lätt att kapitulera.

På debutalbumet är det inte riktigt så enkelt längre. Texterna präglas fortfarande av en närmast existentiell tristess. Den här gången handlar det inte om tonårstidens Närke utan om den tristess som infaller mellan 25 och 30 och som griper tag i allt som rör sig runt omkring en - det är livet sett genom en lins av svikna förhoppningar och drömmar om hur det skulle bli.

Men elektronikan på de tidigare låtarna som tidigare varit en kontrast till texterna har blivit till något mer slimmat och låtarnas dynamik är mer kontrollerad och mer avancerad. På ett sätt en naturlig rörelse mot en mer mogen ljudbild. Det finns också mycket att tycka om - inte minst basgångarna är helgjutna, en enkel och melodisk bas som liksom trycker fram melankolin i texterna och får ersätta elektronikautbrotten.

Ibland känns det ändå som att det blir kaka på kaka. Tristess i text och ett slimmat studiosound - det riskerar att bli väl distanserat.
I titelspåret "So long" och singeln "Manna manna" kompletterar ljudbilden och Hanna Järvers texter varandra, och då är det riktigt bra popmusik.
Men i flera av låtarna saknas en kontrast till den tristess som Hanna Järver sjunger om och som hon tidigare både beskrivit och men faktiskt också bekämpat i sin musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista