Alice Bah Kuhnke
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Adrian Sadikovic/Sveriges Radio

Regeringen satsar 50 miljoner på förskolebibliotek

Gustav Fridolin: Barn som halkar efter är de som läst lite
3:15 min

Som en del av sin vårändringsbudget meddelar regeringen att de skjuter till 50 miljoner kronor till förskolebibliotek runt om i landet. Det meddelar Miljöpartiets utbildningsminister Gustav Fridolin, tillsammans med demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Att få se de första bokstäverna, att vara med om en sagostund så som det sker på väldigt många förskolor det betyder jättemycket. När vi ser vilka barn som halkar efter i skolan är det ofta barn som inte har läst lika mycket när de växte upp, inte blivit lästa för lika ofta. Där kan ju förskolan spela en helt avgörande roll och därför vill vi att det ska finnas ett litet förskolebibliotek på varje svensk förskola.

Vi läser för lite. Det menar utbildningsminister Gustav Fridolin, som säger att de 50 miljonerna motsvarar ungefär 50 böcker på varje förskola i hela Sverige. Tillsammans med bland annat Kulturrådet och Skolverket ska regeringen samordna fördelningen av böcker mellan förskolorna och utbilda lärare som en del av satsningen kallad "Läslyftet".

– Ja nu ger vi uppdraget till Statens Kulturråd och pengarna fördelas i årets budget. Målsättningen är att man ska ha, eller vara på väg att få, ett förskolebibliotek innan året är slut.

Enligt Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill man förstärka och främja barns utveckling genom att främja läsningen. Bland annat menar ministrarna att sociala klyftor och ojämlikhet i Sverige kommer att minska genom att tidigt öka läsningen hos barn. Genom att öka intresset för läsning ökar ordförrådet och läsförståelsen, och då också skolresultaten.

– Många förskolor som jag besökt har inte alls så många böcker, och framför allt har de inte alltid nya böcker. Det finns enormt mycket och en rik barn- och ungdomsbokvärld att ösa ur.

En person som varit involverad i projektet är barnboksförfattaren Martin Widmark som skrivit böckerna om Lasse-Majas Detektivbyrå. Har arbetat länge för att vikten av att öka intresset för läsning hos barn. Han är övertygad om att satsningen kommer att minska klyftorna i landet, i och med att barn som intresserar sig för böcker är med öppna för, och lättare tar till sig, information.

– Det har varit en gammal dröm för mig som går i uppfyllelse. Det kan verkligen göra stor skillnad för barnen, och jag är ganska säker på att det kommer minska klyftorna i samhället. Det är också roligt att ungar i Pajala och Rosengård eller Örebro kommer att snacka om samma böcker. Lite blåögt kanske, men jag tror att det kan verka sammanhållande i ett samhälle att man har en gemensam upplevelse av kulturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".