Danmarks flagga dansk flagga
Foto: Johan Nilsson/TT

Danska museer och bibliotek slår larm efter nya besparingskrav

2:18 min

I Danmark slår museer och bibliotek larm efter nya besparingskrav från regeringen.

– Att spara två procent om året i flera år urholkar våra möjligheter att utföra vårt uppdrag, säger Svend Larsen, direktör på Kungliga biblioteket i Danmark.

Den borgerliga regeringen i Danmark vill minska utgifterna i den offentliga sektorn med 2 procent årligen för att klara det man kallar kärnuppdragen i välfärden.

Tidigare var det tänkt att besparingarna skulle pågå i 4 år och upphöra 2019. Men nu har den danska regeringen meddelat att besparingarna ska fortsätta två år till, utan att precisera ett slutdatum. Det har fått flera kulturinstitutioner att slå larm.

Danmarks kulturminister Mette Bock skriver i ett mejl till Kulturnytt att hon förstår att besparingskraven innebär svåra prioriteringar för de offentliga kulturinstitutionerna. Hon skriver också att regeringen är beredd att diskutera olika lättnader. Till exempel har regeringen tidigare tillåtit museerna att höja entréavgifterna.

Det har inte lugnat kulturinstitutionerna. Direktören för Statens museum för konst säger till tidningen Politiken att museet kommer tvingas stänga år 2034 om besparingskraven fortsätter.

På Kungliga biblioteket kommer man att minska personalstyrkan med 35 tjänster under de kommande två åren, utöver de stora nedskärningar som redan är gjorda.

Svend Larsen säger att Kungliga biblioteket inte har något emot att effektivisera sin verksamhet, men biblioteket kommer att tvingas göra drastiska val i framtiden. En framtid som politikerna hittills tänkt för lite på, enligt Svend Larsen.

– Jag tror inte riktigt de har de där långa perspektiven, säger Svend Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista