De elva ledamöter som sitter kvar i Svenska Akademien.
De elva ledamöter som sitter kvar i Svenska Akademien. Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT-Henrik Montgomery/TT-Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT-Jonas Ekströmer/TT-Stina Stjernkvist/TT-

150 forskare på DN-debatt: Akademien saknar legitimitet

Mattias Berg: Det här är det tyngsta angreppet hittills
1:23 min

I ett upprop i Dagens Nyheter skriver över hundra svenska forskare att de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt.

"I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi, som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid", skriver de 150 forskarna som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap 

"Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt. Vi menar därför att det reformarbete som initierades under Sara Danius tid som ständig sekreterare snarast måste återupptas", skriver forskarna på DN-debatt.

– Vi har följt bevakningen och sett ovärdiga beteenden från en del ledamöter och känner att de satt har satt sina egna intressen före Svenska Akademiens. För oss språkvetare är det viktigt att Svenska Akademien sköter dessa uppgifter, säger Per Bäckström, professor litteraturvetenskap vid Karlstads universitet. 

Per Bäckström anser att Svenska Akademien måste fungera mer som en modern institution.

– Vi har också upplevt en viss nepotism och vänskapskorruption i Svenska Akademien med olika förmåner. Hela den processen måste vara transparent så att den fungerar som en modern akademisk institution, säger Per Bäckström. 

– Det reformarbete som Sara Danius påbörjat ska fortsätta och institutionen måste bli öppnare än vad den varit tidigare. Hon vill ju reda upp saker och se vad som gått fel och försöka skapa rutiner så att inte sådana här situationer ska hända i framtiden. Och det verkar ju inte som den andra falangen som är kvar vill det riktigt, säger Kerstin Rydbeck fil. dr i litteraturvetenskap, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Det är konstigt att Svenska Akademien inte fungerar som andra instutioner när det gäller ekonomiska medel som exempelvis forskningsråden och vetenskapsakademien, fortsätter hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".