Biograf med en hand som ger tumme ner.
1 av 2
Thomas Runfors, informationschef för SF Bio. Foto: Pressbild
2 av 2
Thomas Runfors, informationschef för SF Bio. Foto: Pressbild

Biografbranschen skeptisk till extra filmstöd i budgeten: "Felriktat"

1:46 min

Regeringen vill tillfälligt utöka filmstödet till små biografer med 15 miljoner kronor. Men branschorganisationen Svenska Biografägareföreningen vill hellre se slopad moms.

När regeringen i dag presenterade mandatperiodens sista vårbudget fanns få nya satsningar på kulturområdet.

Den största satsningen, om 50 miljoner kronor, lades fram redan förra veckan och går ut på att ge förskolor möjlighet att köpa in litteratur.

Därutöver rymmer budgetförslaget ett tillskott på tio miljoner kronor till kultur för barn och unga - och ett utökat filmstöd om 15 miljoner kronor till små biografer och festivaler runtom i landet.

Pengarna ska utgöra en tillfällig förstärkning, utöver det årliga filmstödet på 25 miljoner kronor fram till 2019. I budgetpropositionen skriver regeringen att man särskilt vill "stötta en mångfald av aktörer som sprider och visar film runtom i landet".

Men Thomas Runfors, som är informationschef på SF Bio och sitter i styrelsen för Svenska Biografägareföreningen, menar att satsningen är felriktad.

– Ja, det är jättebra att man tänker på biograferna, men det är inte så många biografer som kan utnyttja det här stödet, eftersom det är villkorat på olika sätt. Dels ska man investera i biografen, dels ska man bidra med egna pengar vilket många biografer som är lite i kris har svårt att göra i dag, säger han.

Svenska Biografägareföreningen är starkt kritiska till att regeringen förra året höjde momsen på biobesök, från sex till 25 procent. Det menar man har lett till en mer pressad situation för små biografer med redan små marginaler. På sikt befarar Thomas Runfors att filmstödet tvärtom kan gynna stora biografer i städerna, när de små biograferna i glesbygden tvingas stänga igen.

Men kulturminister Alice Bah Kuhnke tillbakavisar organisationens kritik i ett skriftligt meddelande till Kulturnytt. Hon betonar att Svenska Filminstitutet får i uppdrag att se till att stödet används där behoven finns.

- Det särskilda stödet till biografer på mindre orter är ett utvecklingsstöd med generösa villkor. För att få stödet krävs ingen matchning av egna medel eller annan medfinansiering. Biografen måste bifoga en utvecklingsstrategi för vilka åtgärder biografägaren planerar genomföra men det krävs inte några hårda investeringar i till exempel inredning eller teknik för att få stöd, uppger Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista