Notos-kvartetten.
1 av 2
Foto: Notos-kvartetten.
Daniela Marquardt. Sveriges Radios korrespondent i Berlin. Ekot Sveriges Radio.
2 av 2
Daniela Marquardt. Sveriges Radios korrespondent i Berlin. Ekot Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm

Stort gräl om tyskt musikpris till antisemitiska texter

2:12 min

En av fjolårets pristagare, Notos-kvartetten, lämnar tillbaka den den tyska musikbranschens årliga pris, Echo i protest mot rap-duon Farid Bang och Kollegahs låtar med förnedrande och antisemitiska textrader.

I sin förklaring skriver Notos-kvartetten att priset de belönades med för ett år sedan var en stor ära fram till i torsdags. Det var då rapartisterna Farid Bang och Kollegah fick den tyska musikbranschens pris för sitt album "Ung, brutal och snygg 3". Där finns textrader som "min kropp är mer definierad än Auschwitzfångars" och "gör en till Holocaust, kom igen med en molotow".

Att priset tolererar och belönar öppen rasism, är outhärdligt, skriver de klassiska musikerna från Berlin och förklarar att priset som fyllde dem med stolthet nu har förvandlats till ett skammens pris.

Priset som fyllde dem med stolthet nu har förvandlats till ett skammens pris.

Redan nomineringen av hiphop-musikerna, som sedan länge är ökända för sina föraktfulla och våldsförhärligande texter, väckte stark kritik mot musikbranschens intresseorganisation, som delar ut det årliga Echo-priset. Deras försvar var att priset belönar försäljning och inte kvalitet.

Men vid prisutdelningen var sångaren i bandet Tote Hosen den enda som höjde rösten.

 – Förbud och censur är ingen lösning men jag hoppas att de diskussioner som nu har väckts leder till en annan insikt om vad som är uthärdligt som provoktion, sa Campino, känd för sitt samhällsengagemang och tydliga ställning mot extremism och främlingsfientlighet.

Antisemitiska provokationer förtjänar inget pris, det är bara vedervärdigt, kommenterade utrikesminister Heiko Maas.

De gångna dagarna har fler röster sällat sig till protestkören. Antisemitiska provokationer förtjänar inget pris, det är bara vedervärdigt, kommenterade utrikesminister Heiko Maas. Att priset delas ut samma dag som Israel högtidlighåller Förintelsens minnesdag är en skam, tillade han. Public service-kanalen ARDs underhållningsansvarige vände sig mot vad han kallade de skamlösa musikförlagen bakom det hittills välrenommerade priset som nu har spelat ut sin roll.

Företrädare för prisutdelarna har tagit till sig av kritiken och sa i helgen att man ska se över reglerna för nomineringen, som idag avgörs av försäljningssiffror.

Efter Notos-kvartetten har också musikern och grafikern Klaus Voorman beslutat att lämna tillbaka sitt pris i protest. 80-årige Voormann belönades för sitt livsverk vid förra veckans utdelning av Echo-priset. Den hyllade basisten har bland annat spelat med John Lennon och tecknade en gång omslaget till Beatles-albumet Revolver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista