Litteraturveckan i P1 Marie Lundström P1 Sveriges Radio
Litteraturveckan i P1 Marie Lundström P1 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/SR
LITTERATURVECKAN I P1

Marie Lundström berättar om Litteraturveckan i P1

5:56 min

Till veckan är det dags för Litteraturveckan i P1. Marie Lundström, som är

Den 23 april inleds Litteraturveckan i P1. Det blir samtal om litteratur av olika slag, författarbesök i studion, dikter att lyssna på och tre olika priser som ska diskuteras och delas ut. Lyrikpriset som utses av en jury, Romanpriset likaså och Novellpriset som lyssnarna röstar fram.

– Rösta på de här novellerna som är nominerade, för det är ni lyssnare som avgör vem som kommer att vinna Sveriges Radios Novellpris, säger Marie Lundström.

Du kan lyssna på novellerna här.

De fem nominerade novellerna är:
”Nu” av Åke Smedberg, i uppläsning av Gunilla Abrahamsson.
”Den vita rosen” av Anna Kuru, i uppläsning av Térèse Brunnander.
”Barnen som lekte i Hinternasswald” av Jessica Schiefauer, i uppläsning av författaren.
”Underverket” av Nicolas Kolovos, i uppläsning av Fredrik Hallgren.
”Första året” av Åsa Foster, i uppläsning av Angela Kovács.

Under Litteraturveckan i P1 kommer det också handla en del om lyrik, dels med en lyrikspecial i P1 Kultur torsdagen 26 april och Dagens dikt.

– Dagens dikt flyttar ut till arbetsplatser runt om i Skåne måndag till fredag. Då kommer vi bland annat att få höra Karl Asplund, Kristina Lugn och Erik Lindorm, säger Marie Lundström.

Under veckan kommer juryn som utser Sveriges Radios Romanpris sammanträda i P1 Kultur för att diskutera de nominerade böckerna. Det hela avslutas sedan med en final den 27 april på stadsbiblioteket i Göteborg där vinnarna till respektive pris koras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista