LITTERATURVECKAN I P1

Vad är grejen med läsarsuccén "Ett litet liv"?

11 min

Romanen "Ett litet liv" av den amerikanska författaren Hanya Yanagihara har blivit en stor läsarframgång i stora delar av världen. Men vad är det egentligen som gör att så många läsare sugs in i berättelsen om de fyra New York-vännernas liv? P1 Kulturs Hanna Jedvik har gjort en djupdykning i en tidlös ond saga.

Romanen "Ett litet liv" av Hanya Yanagihara kom ut i författarens hemland USA första gången i mars 2015 och blev en omedelbar snackis. Boken blev uppmärksammad stort och har bland annat legat på kortlistan för Man Bookerpriset.

Hösten 2016 gavs den ut i svensk översättning av Niclas Nilsson, men tog inte direkt kritikerkåren med storm. "Jag vet faktiskt inte vart hon vill, varför hon skriver som hon gör, är det för att se hur mycket läsaren klarar av?" skrev exempelvis kulturredaktionens kritiker Katarina Vikars i sin recension. 

Även om "Ett litet liv" har delat såväl kritikerkår som vanliga läsare i två läger, så är "Ett litet liv" en stor försäljningsframgång, med 100 000 sålda exemplar i Sverige och boken har dessutom fyllt sociala medier till bredden.

"Ett litet liv" är sina dryga 700 sidor till trots en riktig bladvändare och många läsare vittnar om att det här var en av förra årets stora läsupplevelser. P1 Kulturs Hanna Jedvik har försök att gå till botten med vad det egentligen är med "Ett litet liv" som gör att så många sugs in i berättelsen om de fyra New York-vännernas liv. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista