YouTube logga och EU:s flagga
Foto: TT

EU-parlamentet ska hjälpa artister mot Youtube

2:38 min

Europeiska musiker är på plats i Strasbourg, där Europaparlamentet sammanträder just nu, för att lobba för en lagstiftning som tvingar bland annat Youtube att ingå upphovsrättsavtal. Som det är idag förlorar de upphovsrättspengar när sajterna inte behöver ha något avtal. Vår reporter i Strasbourg träffade en artist på plats.

– För tjugo år sedan fick jag en summa för en sång. I dag får jag jättelite pengar för en lika populär sång som spelas lika mycket på radio och streamas.

Så säger singer/songwritern Eleanor McEvoy. Hon får ut mycket mindre pengar i dag än för tjugo år sedan för en lika populär sång. Hon har åkt till Strasbourg för att träffa EU-parlamentariker och fråga: vad ska ni göra för att kulturskapare som jag ska få en bättre framtid? Hon vill påverka dem när de ska utforma den nya upphovsrättslagstiftningen.

Som det är i dag måste plattformar som Youtube och Facebook, där användarna själva lägger upp material, inte ha avtal med upphovsmän. De har avtal med upphovsrättsorganisationer ändå, men de betalar mycket mindre i royalties än till exempel Spotify.

Youtube, som ägs av Google, svarar sällan på frågor från journalister och ställer inte upp på en intervju med mig. Däremot får jag tag på en Dimi Dimitrov, en lobbyist från Wikipedia, som står på motsatt sida när det gäller upphovsrättslagstiftningen. Han är trött på att folk ringer honom när dom egentligen vill prata med Google. 

En sak som GESAC, som företräder musikskaparna, vill ska specificeras i lagtexten, är att plattformarna måste kunna ”identifiera verk” det vill säga hitta en låt och ta bort den om inte musikskaparen vill ha den där.

Det här kräver avancerade program som skannar av sajterna. Sådana har jättar som Youtube, råd med och använder redan i dag. Men mindre aktörer som Wikipedia säger att de har svårt att ha råd med programmen.

– Idag har vi ett förslag på lagändring som vill tvinga alla sajter som låter användare lägga till innehåll eller kommentarer eller på något annat sätt redigera, att bli kontrollerat och scannat efter upphovsrättsintrång automatiskt, säger Dimi Dimitrov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista