Jytte Guteland (s), EU-parlamentet
Jytte Guteland (s), EU-parlamentet Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Svenska EU-parlamentariker oense om screeningprogram

2:11 min

Ny upphovsrättslagstiftning är på gång i EU. Igår uppvaktade europeiska musikskapare EU-parlamentarikerna. De vill att lagen ska tvinga plattformar som Youtube att ingå avtal med dom.

 Andra intressegrupper, som Wikipedia, är oroliga att en strängare upphovsrättslagstiftning kan hota deras verksamhet. Men vad tycker svenska EU-parlamentariker?

 -Jag tror att vi måste lyssna på den kritik som kulturskapare vittnar om och rätta till det "value gap" som de berättar om, säger  Socialdemokratiska Jytte Guteland.

Det "value gap" som Jytte Guteland pratar om är skillnaden mellan de pengar sajter som Youtube och Facebook drar in på annonser och den ersättning musikskapare får.

Youtube är den största musikspelaren; enligt en undersökning som gjordes för ett par år sedan stod man för 40 procent av streamat musiklyssnande på internet, men bara för 4 procent av intäkterna från musiklyssnande.

Det ger en bild av att avtalen dessa plattformarna har med upphovsrättsskaparna inte har så höga ersättningsnivåer.

 En omdebatterad formulering i lagförslaget handlar om ifall plattformarna ska vara skyldiga att ha program som letar upp upphovsrättsskyddat material. Plattformarna kan då ta ner t. ex. låten om inte artisten vill att den ska vara där.

Organisationerna som företräder artister menar att programmen är viktiga för att skapa en bra position när man ska förhandla om arvoden. Kritikerna, däribland Wikipedia, menar att programmen är dyra och ändå inte löser problemet, att artister inte får betalt.

Max Andersson är EU-parlamentariker för Miljöpartiet och sitter precis som Jytte Guteland i juridiska utskottet som jobbar med de här frågorna. Han är kritisk till att skriva in en formulering om screeningprogram i lagen.

-Om man vill ha ett annat exempel än Wikipedia så använder jag en språkapp för att lära mig franska. Där kan man ladda upp bilder och ord och ljud. Den skulle behöva minst två olika sorters filter om den skulle innefattas av den här lagstiftningen och det skulle innebära att den skulle vara mycket dyrare än den är i dag. Och jag tror faktiskt inte att den skadar någon människa över huvud taget.

En omröstning i juridiska utskottet i EU-parlamentet om den nya upphovsrättslagstiftningen väntas i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista