KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Källor till Kulturnytt: Nobelpriset kan stoppas i år

Årets utdelning av Nobelpriset i litteratur kan ställas in efter krisen i Svenska Akademien.

– Vi håller på med den just nu. Vi återkommer i frågan. Du får snart besked, säger tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Stormen kring Svenska Akademien fortsätter, och kan komma att påverka utdelandet av årets Nobelpris i litteratur. Enligt uppgifter till Kulturnytt finns det personer inom Nobelkommittén, som huvudsakligen arbetar med att utse nobelpristagaren, och Svenska Akademien, som anser att priset varken kan eller bör delas ut i år.

– Det är bara min idé, men det rimliga är att vi inte delar ut Nobelpriset och nästa år delar ut två Nobelpris – ett för i år och ett för nästa år – för att markera att vi förstår att vi har gjort något som kräver stor eftertanke och självrannsakan, säger en källa inifrån Svenska Akademien till Kulturnytt.

– Jag tycker att det är den enda möjligheten för oss att överhuvudtaget ha någon prestige kvar.

Peter Englund, tidigare ständig sekreterare, som nu har lämnat sitt uppdrag i Akademien säger till Kulturnytt:

– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske bäst att skjuta upp utdelningen ett år. Det är allt jag vill säga just nu.

Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar uppgifterna såhär:

– Det har historiskt aldrig hänt att man inte delat ut Nobelpriset av det här skälet. Det har varit några år tidigare där man tyckt att det inte funnits en tillräckligt bra kandidat, men aldrig av det här skälet, säger han och fortsätter:

– Det handlar inte om tidsbrist. De har säkert redan flera kandidater, utan det handlar om den situation de har hamnat i.

En källa inom Nobelkommittén säger till Kulturnytt att Akademien måste dra sig tillbaka lite för att på något sätt försöka återvinna förtroende och reparera skadorna.

Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare vill inte ge någon kommentar just nu till Kulturnytt, och hänvisar till att man är i en diskussion om Nobelpriset.

Kan jag ställa ett par frågor till dig om arbetet med årets nobelpristagare?

– Det går inte, vi är mitt i diskussion nu, det kommer klarhet på den punkten inom kort.

Kulturredaktionens Mattias Berg igen:

– Det låter ju som att man har någon form av krismöte just nu. Man sitter och diskuterar huruvida Nobelpriset ska delas ut. Man kan ju fundera på om man verkligen tycker att trovärdigheten inom Akademin kan återupprättas på det sättet genom att inte dela ut priset. Men det är ju verkligen en stark gest i sådana fall, verkligen ett erkännande av att saker och ting inte gått rätt till. Ifall det skulle bli så. Det har absolut blivit svärtat. Det här är förlängningen av akademi-krisen, den har ju hela tiden vett mot Nobelpriset, och nu ser vi det utspela sig, säger Mattias Berg.

Lars Heikensten, verkställande direktör för Nobelstiftelsen, vill inte heller kommentera.

– Jag har ingen kommentar på det här för jag försöker på olika sätt att hantera de här problemen nu. Du ska inte vänta dig att jag säger någonting. Vi har tidigare gjort kommentarer, så du får titta på vad vår ordförande Carl-Henrik Heldin sa tidigare i veckan om de här sakerna.

Men du är i diskussion om det här nu?

– Jag har inga mer kommentarer. Jag hoppas att det framkommer en bra lösning framöver som blir bra för Nobelpriset.

Svenska Akademiens ledamot Göran Malmqvist säger att tanken på att stoppa årets Nobelpris tidigare har diskuterats, men att arbetet med Nobelpriset ändå är i fas.

– För flera veckor sedan presenterades vad som kallas för den mellanlånga listan, som är en lista på 20 författare. Bland dem ska vi välja ut fem, och de fem ska presenteras för Akademien i slutet av maj. Vi har aldrig någonsin missat att dela ut priset, varför skulle vi missa att dela ut priset i år?

Kulturredaktionens Mattias Berg:

– Enligt de uppgifter vi har talar man om att Akademiens anseende är så skadat att det inte längre är en prisgivande institution som har kvar sin ackuratess och glans, utan snarare tvärtom. Det handlar alltså inte om tidsaspekten, utan snarare om Akademien är värd att dela ut ett Nobelpris.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin bekräftar att överläggningar nu pågår.

"Innan den pågående diskussionen är avslutad kan jag inte ge några kommentarer" skriver han på onsdagskvällen i ett sms till Ekot.

Till Kulturnyheterna skriver akademiledamoten Per Wästberg att han inte kan ge något besked om huruvida Nobelpriset kommer att delas ut förrän om ”någon torsdag eller två”.