Abba med fr. v. Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, år 1974. Foto: Olle Lindeborg / TT
Abba med fr. v. Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, år 1974. Foto: Olle Lindeborg / TT

Abba släpper ny musik

1:56 min

Abba har spelat in ny musik efter 35 år, uppger deras talesperson sedan decennier Görel Hanser i ett pressmeddelande.

– Det handlar om ett digitalt projekt som "gett oanade konsekvenser" enligt ett pressmeddelande undertecknat av de fyra abborna - Agneta Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-frid Lyngstad, säger Kulturnytts Berit Nygren i ett studiosamtal med Karsten Thurfjell.

Vad är det för projekt?

– Det är ett där de fyra abborna har återskapats "skrämmande digitalt", sägs det, som de såg ut när de var som störst i slutet av 1970-talet, och då ville de ha en eller två nya låtar till det projektet, berättar Berit Nygren och en telefonintervju med Görel Hanser tar vid:

Och då blev det så, säger Hanser i telefonintervjun och fortsätter:

– Benny skrev musiken och Björn texten, och Agneta och Frida tyckte att det var jättebra och väldigt roligt att sjunga igen. Det var rörande. Att stå där igen, för dem, efter 35 år och alla är tillbaka i sina vanliga roller, musikerna som har spelat in bakgrunderna och tjejerna som sjunger och tar om, och tar om och sjunger igen och killarna som spelar in och mixar och lägger på och så där. Ja, precis som det har varit under alla Abba-åren i studion.

Betyder det här att det blir en riktig återförening med turné?

– Ja, men som digitala och förhoppningsvis inga bleka kopior av sig själva, och blir det inte bra kan de alltid skylla på "abbatarerna", säger Berit Nygren.

Abba var aktiva mellan 1972 och 1983. Bandet blev under den perioden ett av Sveriges mest framgångsrika band, med närmare 70 singlar som listettor och mer än 60 albumettor världen över. Sin sista studioinspelning gjord gruppen hösten 1982. Därefter har medlemmarna jobbat med olika soloprojekt, men nu har de gjort två nya låtar tillsammans.

"Vi kände alla att det, efter 35 år, vore kul att träffas och gå in i inspelningsstudion. Så det gjorde vi. Det var som om tiden stått still och vi bara hade varit på en kort semester", skriver Abba-medlemmarna på bandets hemsida.

Bandet har sedan tidigare aviserat att man ska återförenas i en stor global tv-show i höst, men det är alltså inte Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid själva som står på scenen utan fyra digitalt framställda "abbatarer". En av de nya låtarna, "I still have faith in you", kommer att framföras av "abbatarerna" i tv-framträdandet i december.

"Vi har kanske blivit äldre, men låten är ny. Och det känns bra", avslutar bandet sitt meddelande till fansen.

Vad som ska hända med den andra låten, och vad den heter, är okänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista