Kryptisk musikvideo med många bottnar

2:57 min

Vapenvåld, rasism, polisens övervåld och vilseledande underhållning. Rapparen Childish Gambinos – eller Donald Glover som han egentligen heter – musikvideo har skapat stor uppmärksamhet de senaste dagarna.

Hittills har den noggrannt korreograferade videon till "This is America" visats nästan 50 miljoner gånger. Den utspelar sig i någon slags tom industrilokal och som med mycket av Donald Glovers tidigare alster ligger den svenske Ludwig Göransson bakom musikproduktionen.

I förgrunden dansar och grimaserar Donald Glover och bakgrundsdansarna. De hoppar och kickar den You-Tube-populära "shoot"-dansen. En trendig dans just nu där man hoppar och kickar snabbt.

Samtidigt pågår våldsamma upplopp i bakgrunden. Något man inte märker från början, för dansen och grimaserna drar till sig uppmärksamheten. "Vilket precis är poängen han vill få fram" menar någon på Twitter, "han distraherar oss från galenskaperna i bakgrunden".

Det är mycket som händer i "This is America". Amerikanska medier menar att Glovers samhällskritik är politisk, och i sociala medier bryter folk ned produktionen och försöker reda ut de många lagren tillsammans.

Tolkare på Twitter menar att Glovers grimaser och dans symboliserar rasstereotypa normer och ett ständigt, systematiskt, förtryck. Som svart person ska Glover jaga pengar och hålla sig till vad han kan, alltså rappa eller underhålla, i en tid då vapenvåldet i USA ökar. Samtidigt som vapen behandlas med större respekt än människoliv.

Vad som tolkas vara en apokalyptisk ryttare rider förbi på en vit häst medan Glover rappar om den negativa spiralen kring droger och vapen som framför allt svarta människor oftare riskerar att hamna i.

Polisbilar dyker upp och kameran panorerar över några ungdomar som filmar kaoset med sina mobiltelefoner. "This a celly/That's a tool" rappar Glover.

Textraden är dubbeltydig. Glover refererar till en händelse i mars i år när polis sköt en svart man i ryggen åtta gånger. De trodde att mannen bar ett vapen, "a tool", som sedan visade sig vara en mobiltelefon.

Samtidigt påminner Glover om att telefonen kan användas som ett faktiskt verktyg, för att dokumentera sådant som grumlas på grund av den kortsiktiga underhållningen som hela tiden rullar framför näsan.