Kritik mot Serners utspel: "Kan bidra till polarisering"

2:54 min

Filminstitutets vd Anna Serners förslag att år 2020 bara ge marknadsstöd till film skapad av kvinnor, om inte fler kvinnor fått chansen bakom kameran till dess, möts nu av kritik.

Eva Hamilton, ordförande för branschorganisationen Film- och tv-producenterna, ser flera risker med Anna Serners förslag.

– Vi delar hennes ambition, det är skamligt få kvinnliga filmregissörer i Sverige. Men det som gör mig bedrövad är att Anna Serner bidrar till en polarisering med den här typen av utspel. Hot är sällan bra, de skapar större konflikter än vad de skapar effekt, säger hon.

Anna Serner beskriver själv utspelet som ett hot.

– Om inte vi ser att den kommersiella delen av marknaden hjälper oss i att släppa fram lika många berättelser som är gjorda av kvinnor som män, så kommer vi år 2020 att öronmärka hela marknadsstödet till enbart kvinnliga filmskapare, sade hon till Kulturnytt i helgen.

Exakt vad för förändringar som efterfrågas är i dagsläget inte helt tydligt.

– Vi vill se en förändring. Men jag kan inte säga exakt hur mycket. Jag vill se åtminstone 30-40 procent kvinnor bakom kameran i ansökningarna, fortsatte Anna Serner.

Eva Hamilton tror att den typen av hot har en begränsad effekt på stora filmer som i hög grad bekostas av privata intressenter.

– Att tvinga dem att ha en viss regissör brukar inte vara en smart lösning.

Marknadsstödet som Anna Serner hotar med att bara ge till kvinnliga filmskapare år 2020, utgör en knapp tredjedel av Filminstitutets förhandsstöd till spelfilmer. Det ska gå till filmer med stark publikpotential och en minimibudget på 14 miljoner kronor. I fjol gick stödet bland annat till filmen "Solsidan", i regi av Felix och Måns Herngren, som fick 8 miljoner kronor.

Helene Granqvist, ordförande för nätverket Women in Film and Television som jobbar för rättvis fördelning i film- och tv-branschen, välkomnar Anna Serners uppsåt, men ser en risk med att uttalandet leder till fel fokus.

– Jag tänker så här: Det här är ett utfall av behovet av att ta nästa steg i arbetet för en jämställd filmbransch. Det är ett väldigt gott uppsåt. Det är ju inte hotet som är det viktiga i det Anna säger, det viktiga är att hon vill se förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista