Cooper, Bernstein och Gyllenhaal.
Cooper, Bernstein och Gyllenhaal. Foto: Rich Fury/AP/TT - AP - Steven Senne/AP/TT

Hollywood planerar hela två filmer om Bernstein

1:55 min

Inte mindre än två nya filmer om musiklegendaren är på gång, där Hollywood-stjärnorna Bradley Cooper och Jake Gyllenhaal spelar huvudrollerna.

Den amerikanske tonsättaren och dirigenten Leonard Bernstein fyller 100 år och det uppmärksammas stort runtom i världen. Under filmfestivalen i Cannes avslöjades att Hollywood-skådespelaren Bradley Cooper både kommer att regissera och spela huvudrollen i "Bernstein", där namn som Steven Spielberg och Martin Scorsese ingår i produktionsgruppen.

Beskedet kom bara några dagar efter nyheten om att även Jane Eyre-regissören Cary Fukunaga planerar att ge Leonard Bernstein liv på vita duken, här gestaltad av Jake Gyllenhaal. I filmen, som har titeln "The American", får vi följa Bernsteins karriär från dirigentdebuten med New York Philharmonic som 25-åring ända fram till ikonisk status och berömmelse, alltmedan han både personligen och offentligt kämpar med omgivningens högt ställda krav.

Som en av 1900-talets musikaliska storheter har Leonard Bernstein en betydande plats i modern amerikansk kultur, och vilken av dessa biografiska filmatiseringar som bäst förvaltar hans arv återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista