Svenska akademien
Svenska akademien Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bolagsverket i möte med Svenska akademien om mångmiljonavtal

Ulf Karnell, Bolagsverket: Vi vill göra en översyn av avtalet
2:07 min

Bolagsverket vill nu se över ett mångmiljonavtal som man har med Svenska Akademien. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Lite förenklat gäller det ett avtal där Bolagsverket årligen betalar Akademien för rättigheterna att ge ut Post- och inrikes tidningar, en flera hundra år gammal officell informationskanal där till exempel konkurser meddelas, och där myndigheter publicerar information som enligt lag ska ut till allmänheten.

Svenska Akademin äger rätten att ge ut det här, som från början var en tidning men sedan papperstidningen las ner publiceras den informationen på Bolagsverkets hemsida, och bolagsverket måste därför betala för den rättigheten, som förra året var 13, 7 miljoner.

Just nu har man ett avtal som sträcker sig till nästa år men enligt DN vill verket nu diskutera saken vidare på ett möte i morgon.

– Vi vill göra en översyn av avtalet och diskutera villkoren och nivån på den avgift som vi betalar, säger Bolagsverkets kommunikationschef Ulf Karnell till Kulturnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".