En av Rysslands främsta dramatiker är död

2:25 min

I dag kom beskedet från att den ryska dramatikern och regissören Jelena Gremina är död. Fredrik Wadström minns en av den ryska teaterns stora namn.

I London-uppsättningen för några år sedan av Jelena Greminas pjäs "En timme och 18 minuter" fick den brittiska publiken chansen att se den dokumentära gestaltningen av en av de mest förfärliga berättelserna från dagens Ryssland: Sergej Magnitskijs död efter ett år i häkte i väntan på rättegång. Magnitskij var visselblåsaren som när han försökte slå larm om en gigantisk ekobrottshärva fängslades av de högt uppsatta polisutredare som han anklagat för inblandning i brottet.

"En timme och 18 minuter" är en djärv teateruppsättning, både konstnärligt och som samhällskommentar, och det var inte oväntat att lilla Teater Doc med Gremina och hennes man regissören Michail Ugarov i spetsen än en gång var modigare än de flesta andra i det ryska kulturlivet.

Under de första dryga tio åren lät myndigheterna Teater Doc hållas i sin lilla källare men de senaste fyra åren har ensemblen tvingas flytta mellan olika lokaler efter påtryckningar mot bland annat hyresvärdar. Parallellt med kampen att hålla teatern igång har Jelena Gremina och Michail Ugarov fortsatt lära upp nya generationer skådespelare, dramatiker och regissörer som fått pröva sina idéer på Teater Doc. Det är nu vi kommer att se hur om det arbetet lyckats fullt ut.

1 april avled Michail Ugarov hastigt 62 år gammal och lämnade inte bara kollegor utan hela Moskvas teatervärld i sorg och chock. När nu hans fru bara en och en halv månad senare också är död blir frågan oundviklig: överlever Teater Doc detta?

Oavsett hur det går kommer arvet efter Gremina och Ugarov leva vidare i internationellt uppmärksammade teaterprojekt som Belarus Free Theatre från Minsk och den dokumentärt arbetande Flyktingteatern i Kiev, samt förstås i allt som produceras av alla som någon gång passerat genom Teater Docs produktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista