WHITNEY HOUSTON
WHITNEY HOUSTON Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
FILMFESTIVALEN I CANNES

Whitney Houston bakom alla sånger och rubriker

Kevin Macdonald: Hennes röst var som en adrenalininjektion
2:44 min

Vem var Whitney Houston egentligen? Den frågan har sysselsatt Kevin Macdonald i två år och i Cannes visades hans film om Whitney. Kulturnytts Björn Jansson träffade honom.

Varken Kevin Macdonald eller jag har varit några Whitney-fans, han var först tveksam till att göra dokumentären när han fick förslaget från producenterna. Men efter de två åren med filmen så håller han med mig om att man får gåshud när man ser henne sjunga som ung i filmen, och när hon sjunger nationalsången på Super Bowl och gör det så starkt att även afroamerikanerna började känna att det var deras sång.

Det som fick honom övertygad om att göra en dokumentär om Whitney Houston var när han kom bakom alla tabloidrubiker om missbruket och träffade hennes filmagent - Whitney gjorde huvudroll i Bodyguard.

"Gör en film som får oss att förstå den här kvinnan som vi älskade så mycket, ja mer än alla våra andra klienter", sa hennes filmagent Nicole David. Och det är det som Kevin Macdonald försöker göra i filmen. I filmen möter vi de som jobbat med henne, hennes familj och även en motsträvig Bobby Brown.

6 juli har Whitney Sverigepremiär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".