Natt-nannyn Tully (Mackenzie Davis), modern Marlo (Charlize Theron) och barnet Mia
Natt-nannyn Tully (Mackenzie Davis), modern Marlo (Charlize Theron) och barnet Mia Foto: Scanbox
RECENSION – FILM

"Tully": Smart och kroppsnära om moderskap och jagförlust

3:43 min

Det kreativa paret bakom Oscarsbelönade tonårsdramat "Juno", är tillbaka med en osminkad skildring av moderskap, psykisk ohälsa och familjeliv.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Tully
Regi: Jason Reitman
Manus: Diablo Cody
Skådespelare: Charlize Theron, Mackenzie Davis, Mark Duplass
Genre: Dramakomedi
Betyg: 3 av 5

En hel film om läckande bröst och genomskinliga jättetrosor. Ja, de där man får för att hålla fast vuxenblöjorna efter förlossningen. Det är i det livsläget mamman Marlo, spelad av Charlize Theron, befinner sig. Hon har just fött sitt tredje barn, en oplanerad graviditet vid 40+. Hon lever kärnfamiljsliv och har en glasögonprydd dotter och en son med särskilda behov och en man som gärna spelar TV-spel före läggdags.

"Tully" skildrar moderskapet på ett sätt vi aldrig tidigare sett på bio. Här måste jag bara snabbt citera filmsajten Toppraffels omdöme om filmen: "En feelbad-film om en nybliven, lite osympatisk mor" och skribenten frågar sig argt vem som egentligen tillhör målgruppen? 40-åriga mödrar?

I egenskap av en sådan, fast äldre, kan jag konstatera, att ja, det är absolut underhållande att vinna komiska poänger ur småbarnslivets märkliga kombination av stress och upprepning. Regissören Jason Reitman gör finfina montage av nattliga blöjbyten, fallande mjölkglas och närbilder på mamman Marlos kroppsliga förfall. Till och med barnen kommenterar hennes uppsvullna, förlossningshärjade kropp. Och ja, Charlize Theron har gjort en Robert de Niro eller en Bridget Jones, och gått upp femtio pound för filmen. 22, 7 kg om man använder onlinekalkylatorn.

In i detta kladdiga vaxdukskaos kommer den klarögda, 26 år gamla, natt-nannyn Tully, bekostad av mamman Marlos nyrike bror. Tully ser ut som en barmagad sagofigur, och för de flesta barnfamiljer kommer hon att förbli ett övernaturligt väsen. Hon är en varelse så full av ung livsvisdom, bebiskompetens och energi att hon till och med lyckas häva Marlos förlossningsdepression. 

Till filmens kvaliteteter hör det humoristiskt tonsäkra skådespeleriet, särskilt mellan Charlize Theron och barnflickan, spelad av Mackenzie Davis. Men den riktigt stora landvinningen är att den i #metoos fotspår visar att det går att utvinna dramatiskt guld ur den tristess-stämplade barnfamiljen. Även om det även gjorts tidigare, bland annat i den underbara HBO-serien "Togetherness". Jag önskar bara att filmen vågat fastna helt och hållet i kladdet och inte sejfat upp med en berättarteknisk piruett på slutet, då hade den blivit ännu bättre.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista