Bild från filmen Almedalen - En bra vecka för demokratin.
En bild ur filmen.

"En bra vecka för demokratin" – en annan sida av politiken

7:06 min

Imorgon är det biopremiär för regissören Cecilia Björks första långfilm "En bra vecka för demokratin".

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

En dokumentär om politikerveckan i Almedalen som inte handlar om de stora sakfrågorna, utan som enligt regissören vill visa hur politik blir iscensatt och hur maskineriet kring politik, PR och media ser ut.

Cecilia Björk har under tre års tid följt politikers, intresseorganisationers, PR-människors och journalisters arbete under Almedalsveckan för att leta efter "nya bilder av politik, bortom livesändningar, debatter och dramatiska utspel".

Dessa bakom kulisserna-bilder har sedan vävts ihop utan någon berättarröst eller kommentar. Det är knappt någon som pratar direkt in i kameran.

Istället får vi se dem förbereda intervjuer, välja bästa ljus för selfies, planera scheman, mingla och mycket, mycket mer.

– Jag blev ändå positivt överraskad. Ofta när folk utifrån ska skildra Almedalen är det lätt att hamna i klyschorna och nidbilderna med rosévinsmingel och politiker som festar med lobbyister. Den här filmen är mycket mer nyanserad än så. Den skildrar mediespektaklet och jakten på uppmärksamhet med selfies och dj-battles. Det är en sanningsenlig bild och det är nog det man ser när man kommer dit första gången, säger Maggie Strömberg, politisk reporter på Ekotredaktionen och tillägger:

– Men sen så skildrar hon inte det här andra som också finns, de stora partierna som har tunga sakpolitiska, ekonomiska seminarier där det är mycket folk. Eller alla kommunpolitiker och tjänstemän som går kan handla om upphandling eller avloppssystem. Sånt som inte är så knäpp och galet, som mycket av det som visas i filmen är.

Tycker du att den här filmen lyckas förmedla något som journalister som bevakar svensk politik inte lyckas förmedla?

– Den visar till stor del hur det går  till, även om det i många fall är extremt. Det finns ett ställe i filmen där Alice Bah Kuhnke står och övar på sitt svar inför journalisten innan de spelar in. Så går det till ibland, men jag tror att det ser rätt konstigt ut om man inte är van vid det, säger Maggie Strömberg.

– Som journalist är man däremot rätt van, eftersom det kan vara tjänstemännen som har koll på detaljerna. Det har journalistiken inte varit så bra på att förklara, ibland är man bara en del i samma maskineri. I takt med att intresset för politik och vad som händer bakom politiken ökar har journalistiken blivit bättre på att visa det. Till exempel har Sveriges Radio en podd som heter "Det politiska spelet" som handlar mycket om det som sker bakom alla intervjuerna.

Tycker du att Cecilia Björk har lyckats med sin ambition att visa hur maskineriet bakom svensk politik ser ut?

– Det är en tydlig bakom kulisserna-känsla. Politikerna går in och ut ur sina offentliga roller när de tror att kameran är på och av. Det är väldigt roligt. Men Almedalen är en så stor extrem vecka, även för politikerna. Det hade varit kul om hon hade följt arbetet i riksdagen, den politiska vardagen. 

"En bra vecka för demokratin" har biopremiär fredag 18 maj.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".