Skolbibliotek

Förtroendet för folkbiblioteken fortsatt positivt

1:14 min

Merparten av befolkningen har högt förtroende för folkbiblioteken.

Svenskarna fortsätter ha ett högt förtroende till Folkbiblioteken. Det visar en ny undersökning som Svensk biblioteksförening genomfört tillsammans med Novus.

54 procent besöker ett folkbibliotek minst en gång per år och 82 procent är positiva till biblioteken. Karin Linder är generalsekreterare för Svensk biblioteksförening och hon menar att siffrorna talar sitt tydliga språk.

– Siffrorna säger mig att biblioteksverksamhet är välförankrad i den svenska allmänheten, säger Karin Linder och forsätter:

– Biblioteksverksamheten har haft högt förtroende i tidigare undersökningar också. Vad som är viktigt med den här undersökningen är att även om du själv inte är besökare har du ändå fått uttala dig om biblioteken är viktiga. Det har man gjort och då har vi fått så här höga siffror och det är väldigt glädjande.

Undersökningen visar också att Den fysiska boken fortfarande är mest eftertraktad, 79 procent anger att de läser fysiska böcker. Att jämföra med 28 procent som lyssnar på ljudbok och 14 procent som läser e-bok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista