Museu da Maré förbereder en utställning om den mördade vänsterpolitikern Marielle Franco, som föddes och växte upp här i favelan.
1 av 4
Museu da Maré förbereder en utställning om den mördade vänsterpolitikern Marielle Franco, som föddes och växte upp här i favelan. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Museu da Maré förbereder en utställning om den mördade vänsterpolitikern Marielle Franco, som föddes och växte upp här i favelan.
2 av 4
Museu da Maré förbereder en utställning om den mördade vänsterpolitikern Marielle Franco, som föddes och växte upp här i favelan. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Luiz Antonio Oliveira är en av grundarna av Museu da Maré, i Rio de Janeiro.
3 av 4
Luiz Antonio Oliveira är en av grundarna av Museu da Maré, i Rio de Janeiro. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Religiösa figurer som symbolserar religionens betydelse hos många av Marés invånare.
4 av 4
Religiösa figurer som symbolserar religionens betydelse hos många av Marés invånare. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Mördad politiker hedras med utställning i sin favela i Rio

2:34 min

Mordet på vänsterpolitikern Marielle Franco för två månader skakade Brasilien och ledde till stora protester och manifestationer. Hon var född och uppvuxen i favelan Maré i Rio de Janeiro och nu planerar det lokala muséet där en utställning till hennes ära.

– Först var tanken att det skulle vara en tillfällig hyllning, men med alla objekt som kommit in har det tagit nya proportioner. Nu är tanken att skapa en permanent utställning, säger Luiz Antonio Oliveira, en av grundarna av det lokala muséet, Museu da Maré.

Han säger att Marielle länge haft stark närvaro i området, som människorättsaktivist innan hon blev politiker, men påpekar att hennes betydelse även når utanför Marés gränser.

– Jag skulle inte säga att hon var viktig bara för Maré. Hon var kvinna, svart, från en favela, homosexuell. Hon bar på många symboler som ger eko på många olika plan, säger Luiz Antonio Oliveira.

Museu da Maré har en högst politisk agenda, med att vara ett museum av invånarna och för dem. De vill berätta områdets historia och avstigmatisera livet i favelan.

När man går runt i den permanenta uställningen får man följa Marés utveckling från att ha varit ett öde område under vatten, tills att folk började invandra från norr. Mitt i rummet står ett ljusblått trähus på pålar, från tiderna då havet nådde in hit och tidvattnet kunde bli flera meter högt. Många av besökarna blir emotionella när de kommer hit.

– Jag såg en man i 50års åldern som gick runt och runt, utan att gå upp för trapporna in i huset. Jag frågade varför och han svarade att han bott i ett sådant här hus med sin pappa, men sen blev hans flickvän gravid och han blev utslängd. Det var för känslosamt, så han kunde inte gå upp, säger Luiz Antonio Oliveira.

Han berättar att många av besökerna blir som guider på grund av sin personliga koppling till föremålen.

– Det här är ett museum som talar i första person, säger han.

I slutet av rundvandringen kommer vi in i ett mörkt rum, med bitar av husväggar med skotthål i. Rädslans rum, som en påminnelse om våldet som ständigt är närvarande i Maré idag. Marielle Franco drev som politiker frågor som rörde invånarna i Rio de Janeiros favelor och nu ska Museu da Maré fortsätta hennes arbete, säger Luiz Antonio Oliveira.

– Det handlar dels om problemet med våld och att ta avstånd från det som har hänt. Det är också en demokratisering av kulturen. Muséer är platser som vanligtvis inte är tillgängliga för folk som bor här, så det här är en fortsättning av hennes jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista