Eva Melander och Eero Milonoff i "Gräns"
Eva Melander och Eero Milonoff i "Gräns" Foto: Triart
Filmfestivalen i Cannes

Pris i Cannes till svenska filmen "Gräns"

1:20 min

Svenska filmen "Gräns" i regi av Ali Abbasi vinner pris i kategorin Un certain regard i Cannes.

Det är första gången sedan 2014 en svensk film vinner i kategorin. Då vann Ruben Östlunds "Turist" juryns pris, som motsvarar andra plats.

Filmen är baserad på John Ajvide Lindqvists novell med samma namn. Manuset är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med författaren, och i det samsas uråldrig naturmystik med en realistisk vardag och ett nytt thrillerspår.

– Det är en seger för allt och alla som är udda och ändå framhärdar i sin existens, säger författaren John Ajvide Lindqvist till TT:s utsände på plats.

Det är Ali Abbasis första svenska film, han har tidigare jobbat i Danmark, där han har gått Danska filmskolan.

Kulturnytts utsände i Cannes, Roger Wilson, rapporterade tidigare i veckan att premiärpubliken gav "Gräns" rungande applåder och ett varmt mottagande. Att även juryn, under ledning av skådespelaren Benicio Del Toro, nu väljer att ge filmen första pris, tycker han är både modigt och roligt.

– Det är ju en ganska märklig historia. Det är lite fantasi och saga, det är lite kriminaldrama och lite lågmäld realism och den blandningen är unik och det är otroligt kul att man har sett att det här är en väldigt unik och speciell film.

Så sent som förra året vann Ruben Östlund Guldpalmen för sin film "The Square" - vad säger det här om formen på svensk film?

– Det är ett tydligt tecken på att det går väldigt bra för de här festivalfilmerna, de personliga, udda orginella filmerna. Sedan skulle jag önska att den svenska biopubliken upptäckte de här filmerna lite oftare och lite mer.

Totalt tävlade 18 filmer i sidokategorin Un certain regard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista