Lina Thomsgård och Stockholm
Lina Thomsgård är tf chef för Stockholm Kvinnohistoriska som vill ta museet till folket i stan istället för att ha en byggnad. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm får ett kvinnohistoriskt museum

2:40 min

Ett stort antal kulturaktörer går nu ihop för att bilda föreningen Stockholms kvinnohistoriska – ett museum utan byggnad.

I dag lanseras Stockholms kvinnohistoriska som en ideell förening.
Ett museum utan egen lokal som ska sprida kunskap om kvinnans roll i samhällsbygget och skapa nya sätt för kulturaktörer att samarbeta. 

– Halva mänsklighetens historia kan omöjligt rymmas inom fyra väggar. Den finns ju överallt och borde upplevas så också. Genom att den får genomsyra stan hoppas vi att den kan engagera nya målgrupper som kanske inte söker sig till ett museum, säger tf chef Lina Thomsgård.

Bakom museet står en rad kulturaktörer i Stockholm som: Nordiska museet, Statens historiska museer, Stockholms Stadsmuseum, Centrum för Näringslivshistoria och många fler.

Tanken är alltså att ta ut museets verksamhet till folket, snarare än att bjuda in dem till en plats. Tillförordnad chef Lina Thomsgård tar upp interaktiva stadsvandringar som ett exempel på hur de vill jobba.

– Vi ska kunna följa sidenväverskornas vardag på Södermalm i mitten av 1800-talet. Rent konkret ska man få gå in i sådana här specifika berättelser och får vi berätta med djup, bredd och på lite finurliga vis.

Feministiskt initiativ i Stockholms stad utvecklade ett tidigare förslag från Vänsterpartiet och kom 2015 med förslaget att se över behovet av ett kvinnohistoriskt museum i huvudstaden. Något som majorieteten röstade för.

Lina Thomsgård är dock tydlig med att poängtera att museet kommer vara partipolitiskt obundet och att de ska syssla med fri åsiktsbildning.

Och hon anser att museet kommer fylla ett tydligt behov i Sverige.

– Det råder ett underskott på berättelser och kunskap om vad kvinnor haft för sig i historien. Kvinnors roll i samhällsbygget. Det är något vi vill råda bot på.

Finns det en risk att det blir lite otydligt om man inte har det på en plats?

– Vi hoppas att vi, med ganska konkreta nedslag i stan, ska göra det väldigt tydligt vart historien börjar och slutar. Men samtidigt ska vi göra någonting som inte gjorts förut. Det blir en utmaning, men vi har som tur är en fullkomligt unik samling aktörer med oss. Vi är helt övertygade om att det här går att göra på ett tillgängligt, spännande och nyskapande sätt, säger Lina Thomsgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".