Kulturedaktionens Fredrik Wadström om Arkadij Babtjenko

2:48 min

Fredrik Wadström om den 41-årige ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko som det först uppgavs sköts till döds i Kiev på tisdagskvällen.

Sent på onsdagseftermiddagen kom det uppgifter om att Arkadij Babtjenko är vid liv.

Under de senaste åren har Arkadij Babtjenko ofta avslutat sina inlägg i sociala medier med orden: "Kom ihåg att fosterlandet alltid överger dig, min son". Det brukade handla om någon som i Ryssland drabbats av en orättvisa de inte hade räknat med: en fängelsedom byggd på förfalskade bevis, förlorade pengar i en korruptionshärva som ödelagt människors tillvaro eller ett förlorat liv i någon av de väpnade konflikter i Syrien och Ukraina där Ryssland deltar. Babtjenkos återkommande budskap var "ni kan inte fortsätta lita på ett system som inte bryr sig ett dugg om era liv och er framtid".

Arkadij Babtjenko var själv helt präglad av krigen i den sydryska delrepubliken Tjetjenien där de ryska federala styrkorna under fler år bekämpade lokala gerillarörelser som stred för självständighet. Han kom dit som 19-åring 1996 och efter sammanlagt fyra år i kriget visste han inte vad han skulle ta sig till eller ens hur han skulle kunna leva ett vanligt liv. Han började skriva. Och som han skrev.

Babtjenkos debutbok "Krigets färger" slog ned som en bomb för drygt tio år sedan. Efter enstaka reportage av modiga journalister som tagit sig in i stridszonen i Tjetjenien kom en litterär skildring inifrån krigets smutsiga, penalistiska, förvirrade och meningslösa vardag.

Att intervjua Arkadij Babtjenko var alltid en balansgång mellan djupaste allvar, lättsinnig galghumor och knivskarp analys. En gång i Moskva för knappt tio år sedan, när han fortfarande arbetade på den oberoende tidningen Novaja Gazeta, tog vi en fika i rummet med porträtten av tidningens tre mördade journalister. Den mest kända var Anna Politkovskaja som också hon sköts i sin trappuppgång och vars liv på sitt sätt också präglades av kriget i Tjetjenien.

Under alla dessa år som först soldat och sedan reporter, som kritiker av systemet och utpekad fosterlandsförrädare, som bevakare av Rysslands ständiga små krig mot svagare motståndare och till slut exilreporter i grannlandet Ukraina - så var det allt detta som fick honom att formulera sin devis: "Kom ihåg att fosterlandet alltid överger dig, min son".