Cherrie
Cherrie är aktuell med sitt senaste album "Araweelo". Foto: Iskias Araya

Hyllade R'nB-artisten Cherrie släpper vackert men en aning förutsägbart album

2:25 min

Det andra albumet av den hyllade R'n'B-artisten Cherrie, artistnamn för Sherihan Hersi, heter "Araweelo".

Artist: Cherrie 
Titel:
Araweelo
Betyg:
3 av 5

Araweelo är en historisk, somalisk drottning som kämpade för kvinnors makt. Albumet med samma namn är av R'n'B-stjärnan Cherrie. Och det som gör henne unik är inte bara hennes väldigt egna kombination av soul, R'n'B och hip hop, det är också att hon gör det på svenska. På det området finns ingen konkurrens, och Cherrie blir ledande i sin egen genre.

Den inledande låten är med albumets enda gäster Ozzy och Guleed, som sätter en sorglig, känslosam och kärleksfull prägel på albumet.

Men när svåra ämnen och tunga ljudbilder omsluts av Cherries hänförande sångröst, får dem ett lenare och mjukare uttryck. Men det låter också precis som förväntat. Inte mindre, men inte heller mer. I mitten av albumet väcks därför en längtan efter att bli överraskad. Och just innan albumet avrundas med två vackra bonusspår på engelska, spelas Gatubarn.

Gatubarn är en pampig, vacker och svävande låt som tar tag, och ruskar om.

När Cherrie hyllats världen över av kända namn som till exempel amerikanska, R'n'B-sångaren, Rihanna, har hon verkligen varit med och satt Västerort på kartan. För sen artisten slog igenom 2014 har hon varit något av en röst för hemorten Rinkeby, som blivit ett av många teman i hennes musik.

Hon är den förebild som många behöver, och titelspåret "Araweelo" får extra kraft när Cherrie, med somaliska rötter, sjunger "Kom ihåg mitt namn, jag känner mig som Araweelo".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista